Dezbatere cu antreprenori din oraşul Râşnov

Dezbatere cu antreprenori din oraşul Râşnov

O audienţă la Biroul Parlamentar al deputatului Roxana Mînzatu a dus la organizarea unei întâlniri cu 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din Râşnov. Dacă la început fuseseră cerute lămuriri strict despre programele de finanţare care îi privesc pe comercianţii din oraş, amploarea întâlnirii a făcut să se vorbească despre programe aşteptate şi de celelalte categorii de mici investitori.

"La ordinea zilei a fost Start-Up Nation, cel mai cunoscut program al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. Despre acesta se poate spune că ediţia din 2018 va fi mai bună decât cea din 2017, din punct de vedere al funcţionării. Primul an a însemnat o aplicare cu destule noutăţi, iar schema de personal a Agenţiilor Teritoriale a mai fost mărită doar la începutul acestui an. Au fost întârzieri la cei care au apelat la credite punte, pentru că metoda a presupus un circuit de verificare dosare la bancă, la Fondul de Garantare, dar mai ales la Fondul de Contragarantare, despre care mulţi antreprenori nu ştiau. De acum încolo, Ghidul programului va include toate informaţiile despre cele trei bănci partenere şi despre cele două fonduri. Practic, doritorilor li se va explica faptul că cine doreşte un comision mai mic pentru girarea creditelor, va apela la Fondul de Contragarantare, ceea ce se va traduce prin timp de aşteptare în plus. Cei care se grăbesc, vor plăti un comision mai mare. Este vorba despre bani primiţi gratuit de la stat, aşa că şi antreprenorii şi consultanţii trebuie să fie mai atenţi şi mai serioşi în a respecta prevederile acordului de finanţare. O noutate este că planul de afaceri va fi simplicat pe zona financiară, vor fi, de exemplu, eliminarea proiecţiilor. Estimările sunt că noua sesiune de depunere a planurilor de afaceri în acest program va începe în toamnă", explică deputatul Roxana Mînzatu.

La întâlnirea de la Pensiunea Rosenau au participat, ca speakeri invitaţi, directorul Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului din Braşov, Florin Luca şi directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Cosmin Roşia.
Reprezentantul instituţiei de stat a prezentat programele de finanţare nerambursabilă finanţate din bugetul de stat pentru IMM-uri, iar unul este dedicat chiar firmelor active din comerţ şi servicii, exact cererea din Râşnov. De interes au fost şi programul pentru microindustrializare, şi cel pe internaţionalizare, derulate prin intermediul Agenţiei.

"Cel mai important semnal e că toate programele guvernamentale au banii alocaţi prin buget, în perspectiva lansării. Și mă bucură interesul de care se bucură şi programul de formare antreprenorială UCTAD/EMPRETEC. Anul acesta, cursul, care se desfăşoară intensiv pe parcursul a opt ore, va fi chiar la Braşov, este foarte bun pentru antreprenori, e deja căutat, după ediţiile din în anii trecuţi. După această discuţie de trei ore, foarte rodnică, am ajuns la concluzia că şi mediul de afaceri din Braşov ar avea nevoie de astfel de întâlniri. Cel mai probabil îl voi invita pe ministrul Radu Oprea la o întâlnire cu asociaţiile de intreprinzători, în următoarele luni.

Căutare vor avea şi oportunităţile de finanţare alternative la programele guvernamentale. Potrivit directorului general al CCI Braşov, cele mai recomandate sunt Romania Start Up Plus, sustinut din fonduri UE, dar şi cursurile de antreprenoriat urmate de concursurile de planuri de afaceri cu subvenţie de până la 35 de mii de euro. În cazul acestora din urmă, adresate mediului urban, cei care aplica nu trebuie sa isi infiinteze firma decat dupa ce au castigat concursul de planuri de afaceri, iar subvenţia se acordă în două tranşe, din care prima, la început, este de 75%.

I.V.