Cum poţi să eviţi pericolele la cumpărăturile online. Anunţul făcut de Poliţie

Cum poţi să eviţi pericolele la cumpărăturile online. Anunţul făcut de Poliţie

Înşelăciunile comise la cumpărăturile online câştigă tot mai mult teren. Pentru a nu cădea în plasa escrocilor, poliţiştii vă sfătuiesc să ţineţi cont de câteva recomandări, atunci când alegeţi să comandaţi bunuri pe internet.

1. Nu plătiţi în avans bunurile comandate pe internet, de la persoane necunoscute. Se recomandă să folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi produsele după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.

2. Manifestaţi atenţie şi în cazul în care oferta este foarte tentantă; trebuie luată în considerare existenţa unor detalii care ar fi putut fi omise din anunţul de vânzare, iar pentru unele nelămuriri solicitaţi-i vânzătorului mai multe informaţii.

3. În cazul în care efectuaţi, totuşi, plata online pentru diferite produse, manifestaţi atenţie când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet; verificaţi întotdeauna daca preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https:// înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat).

4. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se solicită codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe spatele cardului). Vă recomandăm să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor online pe care să-l alimentaţi doar cu suma necesară achiziţiei.

A.C.