Una dintre cele mai TOXICE ciuperci din lume creşte în România

Una dintre cele mai TOXICE ciuperci din lume creşte în România

Intoxicaţiile cu ciuperci s-au înmulţit, în ultima perioadă, la noi în ţară. Situaţia este alarmantă cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în estul României. Chiar în pădurile de la marginea Iaşiului cresc în cantităţi mari ciuperci otrăvitoare numite buretele viperei, care sunt responsabile pentru majoritatea intoxicaţiilor cu ciuperci.

"Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, care se găseşte şi la noi în ţară. I se spune "pălăria morţii" pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală", relatează Elisabeta Ifrim, jurnalist Digi24.
Buretele viperei arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte uşor confundat.

"Cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă şi poate fi confundată. Atunci când este vineţie, poate fi confundată cu o specie de Russula", spune Teodor Robu, prorector la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Ciuperca letală poate fi găsită oriunde, mai puţin în zonele montane. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

A.C.