Românii vor să se facă antreprenori

Românii vor să se facă antreprenori

Numarul aplicantilor la Start-Up Nation ar putea sa ajunga in 2018 la 30 de mii, fata de 19 mii anul trecut, crede detinatorul portofoliului pentru Mediul de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului. Radu Oprea a fost la Brasov sa ia pulsul mediului de afaceri, mai ales cel nou constituit, format din cei care au accesat cei 44000 de euro pentru o afacere nou infiintata.







Start-Up Nation 2018, fara dezvaluiri







A fost cam singura referire pe care ministrul a facut-o la programul guvernamental, editia din aceasta toamna. Radu Oprea a declarat ca a venit la Brasov sa vada cum merg afacerile lansate anul trecut.



"Productia este cel mai solicitat domeniu, industriile creative, IT, sunt indicatorii pe care i-am urmarit in program. Vor fi create 21000 locuri de munca, dintre care 16000 in grupul tinta, adica tineri care au terminat facultate sau sunt in curs de pregatire universitara sau in licee. Antreprenorii romani sunt parte a unei povesti de succes. Exista povestea de succes Start-Up Nation. Dorim ca impreuna cu cei din Brasov sa spunem tare si raspicat, sa vorbim despre aceasta poveste de success. Vom fi impreuna la cateva dintre companiile care deja sunt infiintate, care deja sunt profitabile si unde antreprenorii au indraznit si unde astazi traiesc visul care deja a devenit realitate", a declarat ministrul dupa intalnirea pe care a avut-o, la Prefectura, cu antreprenorii, reprezentanti ai AJOFM Brasov, Inspectoratul Școlar al Judetului Brasov, FNGCIMM, Universitatea Transilvania Brasov, Camera de Comert si Industrie Brasov si ai bancilor partenere ale Ministerului pentru Mediul de Afaceri.



La intalnire au fost prezenti si doi parlamentari ai Puterii, senatorul Florin Ortan si deputatul Roxana Minzatu. Aceasta din urma a fost, de altfel organizatoarea mai multor sesiuni de informare in privinta Start-Up Nation (SUN), anul trecut, in principalele localitati ale judetului.



"Cred ca cel mai important e sa stim ca dupa editia 2017 a Start-Up Nation exista incredere. Am incercat, la inceputul anului, sa gasim exemple de succes, sa vedem ce firme au incasat banii, nu erau atunci foarte multe exemple. E drept, increderea se castiga treptat. Acum numarul lor este mai mare si ma bucur sa vad antreprenori din aceasta categorie, in sala. Cred ca dupa ce se va inchide editia, la sfarsitul anului, si in anii care vor urma, vor fi mai multe firme care vor aplica. Probabil in anii urmatori vor fi mai putine societati comerciale care sa apeleze la acest credit punte. SUN este o oportunitate fara precedent de a deschide o afacere mica. Imi amintesc de programul precedent, SRL-D, la care cofinantarea, de pana la 50%, era de 10 mii de euro, pe cand acum este de 44 de mii de euro", le-a spus Roxana Minzatu celor prezenti.



Ministrul a mai adaugat, despre editia 2018 a programului, ca va fi mult simplificata.



"Am stat de vorba cu cei din Agentia pentru intreprinderi mici si mijlocii, atragere de investitii si promovare a exportului Brasov, in aceasta dimineata, despre modul in care privesc ei programul si procedurile sale. I-am intrebat de ce ar face un lucru intr-un fel si nu altfel. Și le-am spus ca raspunsul "pentru ca este in procedura" nu este multumitor pentru mine. Sa nu uitam de cei 90% dintre antreprenori care sunt de buna credinta. Datorita lor, pentru ca isi platesc darile, avem salarii, pensii, fonduri la sanatate. Incercam sa nu ne concentram pe cazul izolat, din cei 10% in relatia cu firmele. Trebuie sa simplificam foarte mult in relatia stat-antreprenor, mai ales cu cei la inceput de drum, care au accesat Start-Up Nation. Asa ca despre asta va fi la editia din 2018, despre lucruri mai simple", a spus Oprea.







Antreprenorul roman







Ministrul crede ca romanii vor sa se faca antreprenori. "Faptul ca in 2017 au aplicat 19.000 pentru fondurile din Start-Up Nation, pentru ca se discuta atat de mult despre ceea ce eu numesc un fenomen in Romania, ma face sa ma gandesc ca vor fi peste 30.000 de aplicanti anul acesta. Deja ati vazut, in sala, ca exista incredere din partea furnizorilor, in program, la fel din partea beneficiarilor, pentru ca au vazut ca peste 6500 firme au acces la finantare, companiile lor exista, afacerile lor produc. Daca exista incredere, cu siguranta ca exista afaceri. Doi din zece doresc sa ia imprumut de la banca, motivul este birocratia si conditiile impuse de banci. Am avut, pentru Start-Up Nation, o discutie cu bancile ca sa avem un ghid de practica unitara care sa insemne un minim garantat de servicii si inforfmatii pe care le primesc beneficiarii, fie de la ghiseul bancii, fie de la sediul Agentiei. Avem acest tratament unitar in aceasta privinta.", afirma demnitarul.







Vesti in premiera







Ministrul a anuntat, in premiera, la Brasov, doua programe care vor fi lansate in perioada urmatoare. "In 13 august, de la ora 10.00, va deveni activa pe site-ul www.aippimm.ro aplicatia de inscriere in cadrul Programului national multianual de microindustrializare 2018, un program care este derulat de catre Ministerul Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului, care inseamna 450000 lei finantare, cu 10% cofinantare. Pe 20 august se va deschide apelul pentru Servicii si Comert, cresterea capacitatilor comerciale in aceste domenii, 250000 lei maximum de finantare".







Daniel Giurma