ALDE Braşov : ,,Orice contract de furnizare a energiei electrice trebuie analizat cu atenţie de populaţie"

ALDE Braşov : ,,Orice contract de furnizare a energiei electrice trebuie analizat cu atenţie de populaţie"

Preşedintele Comisiei de Economie, Industrie şi Energie, din cadrul ALDE Braşov, Ion Valentin Țîra, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, o analiză privind ″mirajul″ liberalizării pieţei de energie electrică.
Acesta atrage atenţia asupra faptului că, deşi începând cu 1 ianuarie 2018, energia electrică furnizată populaţiei este achiziţionată integral din piaţa liberă, odată cu liberalizarea totală a energiei electrice la consumatorii casnici, unii furnizori au început să atace acest segment şi să forţeze încheierea de contracte de furnizare a energiei electrice folosind metode mai puţin ortodoxe.
Din aceste considerente, domnul Țîra consideră necesară o campanie mediatică de informare a cetăţenilor, care trebuie să fie vigilenţi înainte de a semna orice contract de furnizare a energiei electrice. Acesta recomandă populaţiei o consultare cu actualul furnizor pentru a face împreună o analiză corectă a contraofertei primite.
Un exemplu în acest sens este aşa numita ofertă cu abonament zilnic de numai 0,25 de lei/zi şi preţ la energie de numai 0,250 lei/kWh, mai ieftină decât la actualul furnizor cu 10%, care la prima vedere presupune o reducere de 10% pentru 0,25 de lei/zi.
Socotită mai în amănunt, oferta presupune 7.5 lei lunar pentru abonament, la o factură în medie de 100 kWh/luna. Acest lucru înseamnă că, în fapt, clientul în loc să plătească 25 lei pentru 100 kWh, plăteşte 25+7,5=32,5 lei pentru 100kWh, deci cu 30% mai scump. Și iată cum o prezentare de scădere a costurilor devine o creştere a contravalorii energiei electrice plătite de către client.
Cum exemplele sunt nenumărate, se impune sensibilizarea ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ) care, în calitate de reglementator, ar trebui să completeze legislaţia, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi de astfel de comportamente abuzive.
D.R.