Bani pentru firmele mici din industrie

Bani pentru firmele mici din industrie

Circa 165 de companii din întreaga ţară ar putea ajunge să beneficieze de un ajutor de stat de până la 450.000 lei, în acest an. Luni dimineaţă a fost deschisă sesiunea de depunere online a planurilor de afaceri pentru a obţine această finanţare. Oportunitatea este oferită de Guvern, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care gestionează Programul naţional multianual de microindustrializare.

"Pot aplica firmele mici şi mijlocii care au o vechime de cel puţin un an. Sunt excluse de aici cele din Regiunea Bucureşti -Ilfov. Timpul de depunere a planurilor de afaceri este scurt, doar până la sfârşitul lunii, dar beneficiile sunt mari. De altfel, majoritatea celor interesaţi probabil că s-au pregătit, documentele au fost postate pe siteul ministeruluide acum o lună. Industrie înseamnă nu doar firme cu sute de angajaţi, cu şi nu doi-trei. Personal mi-aş dori cat mai multi beneficiari din Braşov. Economia judeţului are nevoie de industrie într-o proporţie mai mare. În 2016, ponderea în cifra de afaceri a judeţului era de numai 5% pentru industrie, faţă de 15% pentru comerţ", anunţă deputatul Roxana Mînzatu.

O companie va putea solicita şi primi un ajutor nerambursabil de maximum 450.000 lei care va putea însemna cel mult 90% din valoarea cheltuielilor proiectului. Diferenţa de minim 10% va fi aportul propriu al companiei solicitante sau cofinanţarea la proiect. Compania va putea aduce cofinanţarea, fie din surse proprii, fie apelând la componenta de creditare

"Costurile eligibile, adică cele care pot fi decontate cu ajutorul nerambursabil primit sunt precizate pe categorii în anexa 13 la ghidul programului de finanţare. Acolo se găsesc şi sumele maxime pe fiecare tip de cost care sunt acceptate la finanţare. De exemplu, se poate cumpăra mobilier, birotică, sisteme de protecţie a valorilor umane dar acestea nu pot depăşi 60.000 lei. Un alt exemplu: sunt eligibile echipamentele tehnologice şi IT, aparate de măsură şi control, autoutilitarele, achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie, inclusiv din elemente prefabricate, instalaţiile de încălzire şi climatizare. De asemenea, programul oferă posibilitatea de a se deconta din ajutorul primit realizarea site-ului afacerii, plata unui consultant sau comisionul datorat fondului de garantare a creditelor pentru IMM (dacă este cazul)", explică deputatul braşovean.


În anul 2018 Guvernul oferă 74.359.000 lei sumă care, se va regăsi anual în buget, până în 2020.

“În curând se vor putea depune proiecte în programului guvernamental denumit, pe scurt, COMERȚ 2018. Schema de finanţare nerambursabilă susţinută de la bugetul de stat vizează dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă", completează Roxana Mînzatu.

S.D.