9 septembrie : Ziua Sfinţilor Sfinţilor Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.

9 septembrie : Ziua Sfinţilor Sfinţilor  Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria.

Data de 9 septembrie este rânduită în calendarul ortodox ca sărbătoarea Sfinţilor Drepţii Ioachim şi Ana, părinţii Fecioarei Maria. Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din neamul regelui David, căruia Dumnezeu i-a rânduit ca Mântuitorul să se nască din urmaşii lui. Sfânta Ana era fiica lui Matan. Din partea tatălui ei, era din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda.
Sfintii Ioachim si Ana erau oameni rugători, postitori, persoane care participau la viaţa liturgică a poporului lui Israel. Toate ale lor le împărţeau în trei: o parte, templului şi slujitorilor templului, o alta o împărţeau străinilor şi săracilor, iar a treia, o ţineau pentru ei şi pentru nevoile familiei. Evanghelia apocrifă a vieţii Maicii Domnului mărturiseşte că Ioachim, dispreţuit că nu avea copii, nu se revolta împotriva lui Dumnezeu, ci dimpotriva spune: "Mă voi retrage în pustiu şi voi sta şi nu voi mânca nimic, ci numai mă voi ruga şi voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soţiei mele". Nu spune cât va sta în pustiu, pentru că nu-l interesează timpul şederii în rugăciune. Iar Dumnezeu nu-i dăruieşte un copil, pentru că a stat un anumit număr de zile în rugăciune, ci pentru că a îndrăznit să ceară, având convingerea că va primi răspuns din partea lui Dumnezeu la cererea sa. Ioachim nu spune: "Doamne, dacă-mi dăruiesti - bine; daca nu-mi dăruieşti - iar este bine". El spune: "Doamne, dă-mi! Nu pentru că merit, ci pentru ca să se slăvească Numele Tău în Israel!"
Insă şi Ana adânceşte legătura cu Dumnezeu. Ea merge în grădină, plânge pentru lipsa copiilor şi se roagă Domnului: ,,Dumnezeul părinţilor noştri, blagosloveste-mă şi ascultă rugăciunea mea, aşa cum ai blagoslovit pântecele Sarei şi ai dat ei fiu pe Isaac".
Iar după ce îngerul Domnului îi vesteşte lui Ioachim "Du-te, intră în cetate, fii împreună cu soţia ta şi va prinde prunc!", iar Anei "Ana, Ana, Domnul a auzit rugăciunea ta şi iată vei zamisli şi vei naşte, iar de samânţa ta se va vorbi în toată lumea", cei doi aleg să închine copilul lui Dumnezeu. Aici stă marea dragoste: copilul vine după multă vreme de rugăciune, dar este dăruit fără multă vreme de gândire, lui Dumnezeu.
Sfântul Ioachim a murit la 80 de ani, iar Sfanta Ana a murit la 70 de ani, la doi ani după Sfântul Ioachim.
Semnificaţia numelor Ioachim şi Ana
Numele Ioachim nu are corespondent feminin, iar originea lui este evreiască (Jehojakim), cu semnificatia "Iahve [Dumnezeu] a îndreptat", sau "Iahve a ridicat". În zilele noastre, Ioachim este mai rar întalnit ca nume de botez, fiind mai des întrebuinţat în cinul monahal.
Numele Ana este tot evreiesc (Hannah), acesta fiind rudă cu masculinul Anania (Hananyah) şi având semnificaţia "Iahve a avut milă", sau "Iahve s-a îndurat". De la el s-au format şi nume derivate, ca Aneta şi Anca (Ancuta), sau compuse, ca Mariana, Ana-Maria etc. Diminutivele sunt destul de numeroase: Anişoara, Anica, Aniţa, Anuţa, dar şi sub influenţa occidentală, Ani sau Aniţa.
Sfinţii Ioachim şi Ana sunt adesea invocaţi în rugăciuni de cuplurile care nu reuşesc să aibă copii.
D.R.