Ce conţin în realitate crenvurştii! Habar n-aveai ce mănânci

Ce conţin în realitate crenvurştii! Habar n-aveai ce mănânci

Un expert în nutriţie, Marius Tudosiei, a explicat ce conţin faimoşii crenvruşti şi a încercat reţeta chiar acasă. Rezultatul a fost identic cu cel din magazine.

Ingrediente:

carne

untura de porc

piele

apa

monoglutamat

aroma de pui

amidon

polifosfat

nitrit de sodiu

caragenan

sare

colorant

Mod de preparare:

totul se mixează într-un aparat puternic

Cât de sănătoşi sunt crenvurştii din magazine: conţin carne procesată, nitraţi de sodiu şi o bacterie care provoacă listerioza

Tocătura din resturi de tot felul din care sunt făcuţi are proteine de slabă calitate. Acest aspect ne arată cât de sănătoşi sunt crenvurştii. Acest preparat are un procent foarte mare de grăsime (40%), conţine şorici, iar aceste grăsimi saturate ne îngraşă. În plus, ne şi cresc nivelul colesterolului. Aşa cum am mai spus, crenvurştii mai conţin şi nitrit, şi nitratul de sodiu, E250 şi E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic şi dau mezelurilor o culoare rozalie.

Știm cât de buni la gust sunt crenvurştii. Acest aspect se datorează unei substanţe din compoziţie: monoglutamat de sodiu, sau E621, substanţă care are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă.

De cele mai multe ori, crenvurştii sunt preparaţi din resturi de carne de porc - mai exact au fost folosite bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase. Însă unele varietăţi conţin foarte puţină carne. În schimb, au până la 64 la sută carne recuperata mecanic - asta înseamnă că acest mezel conţine pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi rezultatul amestecat cu apă.

A.C.