Concert aniversar "Muntra Musikanter" în Biserica Neagră

Concert aniversar "Muntra Musikanter" în Biserica Neagră

Vineri, 14 septembrie, Biserica Neagră invită publicul larg la un concert coral special, organizat cu ocazia aniversării celor 140 de ani de existenţă a corului bărbătesc "Muntra Musikanter" din Helsinki, Finlanda. Evenimentul va începe la ora 18:00, iar costul unui bilet de intrare va fi de 12 lei. Programul de vizitare al lăcaşului de cult se va desfăşura între orele 10:00 - 17:30, după acest interval accesul în Biserica Neagră se va face pe baza biletului de intrare la concert, care poate fi procurat de la casieria bisericii pe tot parcursul zilei.

Repertoriul din Biserica Neagră va cuprinde:

Lauridsen, Morten: Ave Dulcissima Maria
Madetoja, Leevi: De Profundis
Orban, György: Daemon irrepit callidus
de Victoria, Tomas Luis: O vos omnes
Pacius, Fredrik (arr): Fantasy on a Finnish theme
Palmgren, Selim (arr): Ol’ kaunis kesäilta (soloist: Antti Tolvanen)
Kuula, Toivo: Iltapilviä
Schumann, Robert: Die Rose standt im Tau
Palmgren, Selim: Darthulas gravsång
Sibelius, Jean: Sydämeni laulu
Sibelius, Jean: Fridolins dårskap
Palmgren, Selim: Sjöfararen vid milan
Sibelius, Jean: Finlandia

MM este un cor din Helsinki. Literele MM reprezintă Muntra Musikanter - "Muzicieni fericiţi", iar numele este preluat din titlul cântecului de onoare al corului.

Membrii fondatori şi-au numit iniţial corul "C.P.", prescurtarea pentru concertul din Petersburg. Numele se referea la o vizită de concert planificată la St Petersburg, care nu s-a materializat niciodată. Corul a dat prima interpretare pe 11 mai 1878, iar mai târziu a luat numele Sällskapet MM (Societatea MM).

În anii de început, MM a activat atât acasă, cât şi în străinătate, a cântat pentru familia ţarului la Petersburg şi în Finlanda, a călătorit la Moscova, Stockholm şi Tallinn. În 1889, corul a fost prezent la Expoziţia Mondială de la Paris. De-a lungul anilor, a făcut vizite corale în Țara Galilor, SUA, Ungaria, Lituania şi toate ţările nordice. Activităţile interne anuale includ turnee în Finlanda şi concerte în Helsinki. Cel mai tradiţional şi popular este Concertul de Crăciun din faimoasa Biserică a Templului.

MM include cu mândrie printre dirijorii săi câţiva muzicieni celebri. Primul dirijor şi fondator al corului a fost Gösta "Kösse" Sohlström. Printre dirijori îi regăsim pe Oscar Mechelin, Robert Kajanus, Nils-Erik Fougstedt, Bengt Carlson şi Erik Bergman.

În 2018, MM celebrează aniversarea a 140 de ani, principalele evenimente de sărbătoare fiind un concert aniversar în sala Finlandia din Helsinki în martie şi un turneu aniversar în regiunea Transilvania a României în luna septembrie. Aceasta este prima vizită a MM în România.

A.C.