Au fost stabilite punctele de înregistrare a voluntarilor, care vor participa în judeţul Braşov, la acţiunea organizată cu ocazia ,,Zilei Mondiale a Curăţeniei"

Au fost stabilite punctele de înregistrare a voluntarilor, care vor participa în judeţul Braşov, la acţiunea organizată cu ocazia ,,Zilei Mondiale a Curăţeniei"

Sâmbătă, 15 Septembrie 2018, începând cu ora 8:30, braşovenii sunt invitaţi să ia parte la Ziua Mondiala de Curăţenie, ce va avea loc simultan în 150 ţări. Pentru ca în ziua evenimentului organizarea să se desfăşoare cât mai rapid, invităm participanţii să se înscrie în prealabil pe site-ul letsdoitromania.ro. Totuşi, cei care nu au apucat să se înregistreze online se pot înscrie şi în ziua evenimentului, la punctul de înregistrare cel mai apropiat.

Puncte de înregistrare în judeţul Braşov

Pe întreg judeţul Braşov exista un număr de 44 de puncte de înregistrare. Participanţii la acest eveniment sunt aşteptaţi la unul din aceste puncte pentru a se înregistra şi a semna contractele de voluntariat. Noi vom pune la dispoziţie sacii şi mănuşile necesare acţiunii de ecologizare.
Voluntarii pot să se prezinte la oricare punct de înregistrare de pe întreg judeţul Braşov:

Bod - Capătul străzii Școlii
Bod - La barieră, înspre Stupini, strada paralelă cu linia ferată, str. Radio.
Bod - Strada Ariujdului 92 ( în faţa societăţii Mebra )
Bran - Parc central Bran
Brasov - Parcare Decathlon
Brasov - Parcare Zoo Brasov
Brasov - Răcădău - Capăt linia 31
Brasov - Sub Tampa - Langa Centru de Voluntariat
Budila - Primarie si Scoala
Caţa - Parcul Burebista
Cincu - Primaria Cincu
Cincu - Școala Cincu
Codlea - Capatul strazii Scheilor ( colt cu Venus)
Codlea - Parcare Magazin Kaufland
Codlea - Parcul Codlea Nord
Codlea - Parcul Colorom
Codlea - Pensiunea Caraiman
Cristian - Primaria Cristian
Drăgus - Centrul de Informare Turistica
Dumbrăviţa - Primaria Dumbrăviţa ( Strada Mare 1176 )
Făgăraş - Primăria Făgăraş
Feldioara - Strada Octavian Goga 67 ( in fata la sc Marienburg Scup srl)
Ghimbav - Primaria Orasului Ghimbav Str. Lunga Nr. 69
Hoghiz- Camin Cultural sat Fantana
Hoghiz - Curtea Școlii Hoghiz
Hoghiz - Primaria Hoghz
Homorod - Centrul de Informare Turistica
Homorod - Principala, nr. 385
Moieciu - Primaria Moieciu
Predeal - Centru de informare turistica
Racoş - Primaria Racoş
Râşnov - Primăria Râşnov
Săcele - Piata Libertatii, nr. 17
Șinca - Primăria Șinca
Sânpetru - Primăria Sânpetru
Ticuş - Primaria Ticuş
Victoria - Primaria Victoria, str. Stadionului, nr.14


În cadrul oraşului Braşov avem disponibile 4 puncte.
- Parcare Decathlon - din acest punct vor plece voluntari pentru ecologizarea zonelor Cheia ( DN1A ), Pădurea Bogăţii ( DN13 ), Timişul de Jos până la Predeal ( DN1 ). Pentru aceste rute oferim transport cu autobuze.
- Parcare Zoo Braşov - Se vor ecologiza zona Lacul Noua şi Pădurea de lângă Zoo Braşov
- Răcădau - Capăt Linia RATBV 31 - se va ecologiza zona La Iepure şi partea sudică a muntelui Tâmpa
- Sub Tâmpa - Lângă Centru de Voluntariat Braşov ( Aleea Tiberiu Brediceanu) - se vor ecologiza zona Tâmpa, Sub Tâmpa, dealul Melcilor

Deoarece majoritatea acţiunilor de ecologizare vor avea loc în zone cu iarbă, recomandăm participanţilor să poarte pantaloni lungi şi încălţăminte închisă. De asemenea să aibe pentru orice eventualitate şi o pelerină de ploaie sau umbrelă.
Cei mici sunt invitaţi speciali
Educaţia nu se face doar în sălile de clasă. Mai multe şcoli din judeţul Braşov au răspuns cu entuziasm invitaţiei de a participa la această zi de curăţenie, dorind să înveţe tânăra generaţie să iubească şi să protejeze natura, prin implicarea şi responsabilizarea acestora faţă de mediu.
Cei mici învaţă comportamentul ecoresponsabil, devenind conştienţi de necesitatea depozitării deşeurilor în locurile special amenajate dar şi despre colectarea selectivă a deşeurilor, un pas important în protejarea resurselor naturale şi, implicit, a mediului înconjurător.

Copiii care nu participă împreuna cu şcoala sunt bineveniţi şi ei, dar minorii sub 15 ani, nu pot încheia contractul de voluntariat, drept pentru care, va trebui ca părintele/reprezentatul legal să încheie acest contract şi să îl însoţească dacă doreşte sa participe.

Mai mult decât un simplu eveniment
Pe lângă educarea şi implicarea tinerei generaţii, proiectul urmăreşte şi conştientizarea comunităţilor cu privire la starea mediului şi la impactul pe care acesta îl are asupra fiecăruia. Important este ca oamenii să ţină cont de regulile la îndemână de protejare a mediului şi să folosească întotdeauna spaţiile special amenajate pentru aruncarea deşeurilor. Noi invităm toţi cetăţenii Braşoveni să se implice. Chiar dacă din diferite motive nu doresc să participe la punctele de ecologizare pe care noi le-am propus, fiecare persoană poate să îşi aloce câteva minute pentru a aduna deşeurile din jurul casei sau a blocului în care locuieşte. Este un gest mic, care nu va dura foarte mult, dar care va avea un impact semnificativ asupra comunităţii.

Cum a fost aleasă data de 15 septembrie 2018
Multe persoane au întrebat de ce a fost aleasa aceasta zi, şi nu 22 septembrie. Aceasta zi a fost aleasa pe plan mondial, nu doar în România, în cadrul unei întâlnire la care au participat reprezentanţi din peste 100 de ţări.

"150 de ţări din întreaga lume se unesc în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional - World Cleanup Day. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie, la ora 10.00, în Noua Zeelandă. Valul de acţiuni de curăţenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare şi se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament", arată reprezentanţii Let"s Do It, România!.

Mişcarea "Let"s do it, World!", organizatorul evenimentului "World Cleanup Day", a luat naştere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională şi a reuşit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din reţeaua internaţională "Let"s do it, World!" încă de la început, fiind a patra ţară care a organizat o acţiune naţională de curăţenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi numără astăzi 150 de ţări cu experienţă sau care vor organiza pentru prima oară o zi de curăţenie.
Din 2010 şi până în prezent, "Let"s do it, Romania!" a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50.000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică, fiind curăţate 18.000 de tone de deşeuri.

Anul acesta obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament faţă de resurse şi faţă de deşeurile generate. La noi în ţară, Let`s do it, Romania! îşi propune să mobilizeze 1 milion de voluntari.
D.R.