Peste 30 de costume tradiţionale brănene din colecţii private vor fi puse în valoare de proiectul "Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaţilor"

Peste 30 de costume tradiţionale brănene din colecţii private vor fi puse în valoare de proiectul "Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaţilor"

Timp de cinci săptămâni, echipa Centrului de Ecologie Montană din Moieciu de Sus împreună cu istoricul şi etnograful dr. Ioan Praoveanu au explorat comunele şi satele din zona Bran-Moieciu-Fundata (Poarta Carpaţilor) în căutarea de elemente de patrimoniu textil şi de lăzi de zestre păstrate şi colecţionate de oamenii locului.
Străbătând dintr-un colţ în altul Poarta Carpaţilor, echipa de implementare a proiectului "Lăzile de zestre din Poarta Carpaţilor" a derulat o amplă muncă de cercetare a patrimoniului cultural textil specific zonei Bran şi a urmărit identificarea acelor persoane care încă mai practică meşteşuguri tradiţionale din sfera activităţilor de prelucrare a fibrelor textile - ţesut, broderie, prelucrarea pieilor - , dar şi alţi practicanţi de meşteşuguri tradiţionale specifice locului.
Demersul proiectului urmăreşte punerea în valoare a unei părţi însemnate din patrimoniul cultural material şi imaterial brănean, în special a costumului popular tradiţional, care este puternic influenţat de localizarea arealului la confluenţa dintre Ardeal şi Muntenia.
Prin intensa acţiune de documentare etnografică şi vizuală a costumelor tradiţionale din Bran-Moieciu-Fundata, am reuşit descoperirea unor adevărate comori patrimoniale păstrate de oamenii locului în lăzile de zestre şi în colecţii personale. Astfel, cinci colecţionari din Poarta Carpaţilor şi din muncipiul Braşov ne-au pus la dispoziţie peste 30 de costume tradiţionale brănene pentru a fi cercetate şi fotografiate, iar rezultatele acestei acţiuni de documentare se vor regăsi în broşura culturală realizată de Centrul de Ecologie Montană, dedicată portului brănean, şi care va fi lansată în luna octombrie. Fotograful proiectului, Alina Bobu, a realizate câteva sute de fotografii, cele 5 sesiuni foto desfăşurându-se la Măgura, Moieciu de Sus, Fundata, Șirnea în gospodăriile colecţionarilor sau în casele muzeu create de unii dintre aceştia (Muzeul şcoală din Măgura al actriţei Angela Amecke, Muzeul Stoian din Fundata, Muzeul sătesc al familiei Voinescu din Șirnea). Protagoniştii fotografiilor sunt oameni ai locului, proprietarii colecţiilor, voluntari ai Centrului de Ecologie Montană, dar şi turişti străini dornici să experimenteze viaţa tradiţională locală (Belgia, Franţa, SUA, Germania şi Spania).
Fotografiile urmăresc evidenţierea frumuseţii şi unicităţii elementelor de port, cu accent pe detalii ale cusăturilor, simbolisticii folosite de femei în realizarea pieselor de costum, schimbările de stil survenite pe parcusul timpului, precum şi asemănările evidente cu costumul din Muscel. Vedetele procesului de documentare etnografică au fost Fota de Moieciu - piesa vestimentară care distinge portul brănean de toate celelalte costume tradiţionale româneşti -, dar şi câteva cămăşi şi ii vechi de mai bine de 100 de ani. Tot acest demers vizual va fi transpus la mijlocul lunii octombrie într-o expoziţie itinerantă de fotografie, care va poposi în municipiul Braşov şi în Bucureşti.
Peste 15 dintre motivele şi semnele cusute şi ţesute pe piesele tradiţionale brănene au fost preluate de doamna Antonela Lungu de la comunitatea "Motive tradiţionale din Țara Bârsei şi împrejurimi" şi sunt în acest moment într-un proces de digitizare şi vectorizare; rezultatele se vor regăsi curând într-un album de modele pe site-ul CEM: www.cem.ro.
Tot în această perioadă au fost identificaţi şi opt artizani care practică diverse meşteşuguri tradiţionale specifice zonei Bran (ţesut, broderie şi cusături port popular, prelucrarea pielilor, şiţari, dulgheri etc) şi care alături de muzeele amintite se vor regăsi ca puncte de atracţie culturală locală pe cele două rute cultural-turistice create prin proiect şi transpuse într-o hartă. Pentru promovarea acestor rute culturale, în octombrie şi noiembrie vor fi organizate de CEM, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a Ministerului Truismului, două infotripuri adresate persoanelor influente în zona turismului cultural naţional (bloggeri, jurnalişti, tour-operatori de turism incoming etc).
Proiectul cultural "Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaţilor" este implementat de Fundaţia Centrul de Ecologie Montană, în perioada iulie-noiembrie 2018, în cadrul sesiunii a II-a de finanţare proiecte culturale ale Administraţie Fondului Cultural Naţional, aria tematică Patrimoniul cultural imaterial.

Detalii găsiţi şi pe:
 facebook.com/ Comorile lăzilor de zestre din Poarta Carpaţilor

Persoane de contact pentru informaţii suplimentare:
Denisa Stoian, responsabil comunicare proiect (0748.637692, e-mail: denisasto94@gmail.com) Ramona Ganea, manager proiect (0745.168112, e-mail: ramogan@yahoo.com)
D.R.