Cum ştii dacă şi contul tău de Facebook a fost atacat hackeri

Cum ştii dacă şi contul tău de Facebook a fost atacat hackeri

Reprezentanţii companiei Facebook au dezvăluit vineri o breşă de securitate ce a afectat "aproape 50 de milioane de conturi" şi care a permis piraţilor cibernetici să preia controlul asupra conturilor deţinute de unii dintre utilizatorii acestei reţele de socializare, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei. "Este clar faptul că piraţii cibernetici au exploatat o vulnerabilitate din codul Facebook, ce a avut un impact asupra "View As", o funcţie ce permite oamenilor să îşi vadă propriul profil ca şi cum ar vizualiza profilul altor persoane. Acea breşă le-a permis piraţilor cibernetici să fure codurile de acces pe Facebook, pe care au putut, apoi, să le folosească pentru a prelua controlul asupra conturilor utilizatorilor. Codurile de acces sunt echivalentul unor chei digitale, care îi menţin conectaţi pe oameni pe Facebook, pentru ca ei să nu mai fie nevoiţi să îşi reintroducă parolele de fiecare dată când vor să folosească aplicaţia", au explicat inginerii de la Facebook.

Compania americană a anunţat că prima măsură pe care a luat-o deja pentru a remedia această problemă a fost să anunţe poliţia. Ulterior, a resetat codurile de acces pentru conturile afectate de atac. În plus, a opti temporar funcţia "View As".

Aproximativ 90 de milioane de oameni au fost nevoiţi să se reconecteze pe Facebook sau pe orice aplicaţie care foloseşte Facebook Login. După conectare, oamenii vor primi o notificare în partea de sus a funcţiei lor News Feed, care le va explica tot ceea ce s-a întâmplat.

"Nu am aflat încă dacă aceste conturi au fost folosite în moduri frauduloase sau dacă au fost accesate informaţii. De asemenea, nu ştim cine se află în spatele acestor atacuri şi nici de unde au fost realizate".

Inginerii de la Facebook spun că utilizatorii reţelei de socializare nu ar trebui totuşi să îşi modifice parolele de conectare.

"Intimitatea şi securitatea oamenilor sunt deosebit de importante şi ne cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. De aceea am acţionat imediat pentru a securiza acele conturi şi pentru a le spune oamenilor ce s-a petrecut. Nu este nevoie ca cineva să îşi modifice parolele. Dar dacă unii oameni au probleme să se conecteze din nou pe Facebook - de exemplu, pentru că şi-au uitat parolele -, ei ar trebui să viziteze secţiunea "Security and Login" din Setări. Ea afişează dispozitivele pe care oamenii sunt conectaţi la Facebook şi include o opţiune (cu un singur clic) ce le permite deconectarea de pe toate acele dispozitive".

A.C.