Acoperământulul Maicii Domnului. Ce este total intrezis să faci în această zi

Acoperământulul Maicii Domnului. Ce este total intrezis să faci în această zi

Acoperământulul Maicii Domnului este sărbătoarea care încheie cele două luni ale anului, august si septembrie, în care este cinstită în mod deosebit Maica Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor si sub denumirea de Pocroave, denumire ce vine de la cuvântul slavon "pocrov" cu semnificatie de văl, aici de acoperă- mânt al pământului cu brumă sau cu zăpadă.
Se crede că cele mai adânci rădăcini ale traditiilor sărbătorii ajung până la perioada agriculturii primitive, sărbătoare precrestină cu dată fixă, dedicată unei divinităti meteorologice ce marchează intrarea în anotimpul rece, atunci când pământul se acoperă de zăpadă.

Acoperământulul Maicii Domnului. În constiinta oamenilor s-a făcut asociatia între acoperirea pământului cu brumă si acoperirea capului fetelor mari îmbroboditul cu basma la nuntă, ca semn al trecerii la statutul de femeie măritată. Fetele mari se rugau divinitătii "Pocroavă" să le acopere capul cu păr bogat si frumos, pentru a fi plăcute flăcăilor, dar si să le acopere capul în sensul măritatului.

Acoperământulul Maicii Domnului. Pentru că este o sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox este interzis să faci treabă, exact ca într-o zi de duminică.