Sărbătoare mare pentru creştini pe 6 octombrie. Un mare sfânt e pomenit azi

Sărbătoare mare pentru creştini pe 6 octombrie. Un mare sfânt e pomenit azi

Sărbătoare mare pentru creştini, sâmbătă 6 octombrie. Astăzi este pomenit Sfântul Apostol Toma, zis "necredinciosul", care a dus credinţa creştină în India. Sfântul Apostol Toma era originar din Galileia. Numele de Toma, în aramaică te"oma, tradus în greaca Didymos, înseamnă geamăn. La unii creştini sirieni el este cunoscut sub numele de Iuda Toma (Iuda Geamănul).

Sf. Toma a făcut parte din cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos în India, unde a suferit moarte de martir. Creştinii sirieni din Malabar susţin cu tărie că se trag din Sfântul Apostol Toma şi că a fost martirzat la Calamina (Mylapore), lângă Madras.

În India a întemeiat biserici, a sfinţit preoţi şi episcopi şi a convertit două surori, Tertiana şi Migdonia, soţii de mari principi indieni. Prinţul Smideu, soţul Tertianei, l-a osândit la moarte. A fost omorât cu lancea de cinci soldaţi. Moaştele Sfântului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, în anul 165.

Apostolul Toma este cunoscut de mulţi dintre noi că fiind "necredincios". "Necredinta" să ar proveni din faptul că nu da crezare mărturiei Apostolilor că Hristos a înviat: "Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mână mea în coastă Lui, nu voi crede" (Ioan 20, 25).

Însă, Apostolul Toma nu se îndoieşte de faptul că Hristos a înviat, ci de faptul că Hristos Se află după învierea Să într-un trup care nu mai poate fi văzut. Sfântul Chiril afirmă că atunci când Toma spune: "dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor nu voi crede.", el spune de fapt: "Nu voi crede că El mai poate fi văzut, de nu voi pune degetul meu în urmă cuielor".

Cuvintele Mântuitorului: "Adu degetul tău încoace şi vezi mâinile Mele şi adu mână ta şi o pune coastă Mea şi nu fii necredincios, ci credincios" (Ioan 24, 27), sunt o invitaţie în a ne descoperi că natură umană nu este desfiinţată prin Înviere. Natură umană pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut în dumnezeire, ci a fost transfigurată. Aşadar, arătarea către Toma a pus în lumina existenţa celor două firi în Hristos. Nu întâmplător, în prima duminică după Paşti, se cântă "Neparasind sanurile pământeşti, Te-ai arătat pe pământ purtător de trup" (Penticostarul, 1912, pag. 73)

În Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, potrivit Crestin Ortodox.ro.

A.C.