Cum scazi rata la credit fără să dai bani pe avocaţi. Sute de români au reuşit şi numărul lor creşte peste noapte

Cum scazi rata la credit fără să dai bani pe avocaţi. Sute de români au reuşit şi numărul lor creşte peste noapte

De zece ori mai mulţi mai mulţi români au reuşit, anul acesta, să îşi rezolve problemele cu banca fără să treacă măcar prin sala de judecată şi cheltuind doar sume infime. În primele nouă luni ale acestui an aproape 1.600 de români au apelat la singurul organism care le poate rezolva problemele cu banca fără să fie nevoie de proces şi de bani pentru avocaţi.

Numărul clienţilor care au mers pe această cale a crescut cu peste 140% faţă de aceaşi perioadă a lui 2017.

Mai important, 252 de oameni au şi reuşit, prin negociere, să îşi impună punctul de vedere obţinând ceea ce şi-au dorit, adică, de cele mai multe ori, o rată mai mică.

Datele au fost prezentate chiar de către oficialii Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar, singura instituţie care intermediază, aproape gratuit, negocierile între bănci şi clienţii lor.

După cum a explicat, pentru Capital, Alexandru Păunescu, membru în consiliul director al CSALB şi ditrector juridic al Băncii Naţionale a României (BNR), cele mai multe cazuri sunt rezolvate exclusiv online.

Potrivit lui Păunescu, sumele medii care au fost obţinute pentru consumatori se învârt în jurul a 10.000 de euro. Oamenii vin la CSALB atât cu credite ipotecare cât şi cu credite de nevoi personale pe care nu le mai pot "duce“ din diverse motive, de obicei de natură socială cum ar fi pierderea locului de muncă, probleme de sănătate sau probleme în familie.

"Am avut inclusiv cazuri legate de credite în franci elveţieni. Oamenii veneau setaţi pe fixarea unui anumuit nivel al cursului de schimb. Ori acest lucru este imposibil. În funcţie de ce criterii alegi cursul? În funcţie de cum bate vântul. Pentru ei am încercat să ne concentrăm pe obţinerea unui discount cât mai mare la sold“, spune Păunescu.

Cel mai des apelează la CSALB bărbaţii cu vârsta între 25 şi 50 de ani, însă vârsta debitorilor care vin la Centru merge până la 70 de ani.


A.C.