Haos la Augustin. Comuna pierde 6 milioane euro dintr-un proiect UE

Haos la Augustin. Comuna pierde 6 milioane euro dintr-un proiect UE

Aproape 22 de milioane de lei care ar fi venit gratis de la Uniunea Europeana, nu vor mai ajunge in copmuna Augustin. Banii fusesera solicitati pentru infiintarea unui cabinet medical, a unui After school pentru elevi, intabularea unor case, subventii pentru noi afaceri sau calificarea in meserii care ar avea cautare. Situatia din localitate, in care nu mai e primar, viceprimar si nici Consiliu Local, are o rasfrangere si asupra proiectului European. Ultimul termen de incepere a implementarii a fost 6 octombrie. Vinovata de situatie ar fi cea care are functia de secretar al comunei, acuza cei doi fosti primari ai PSD.

Șirul de incompatibilitati

Mircea Garcea a fost primar al comunei intre 2012 si 2016. ANI l-a descoperit incompatibil, pentru ca a renuntat la firma pe care o avea prea tarziu, cu noua zile in plus fata de termenul legal. I-a urmat in functie cel care ii fusese viceprimar, Sebastian Porumb. Și el a fost declarat incompatibil, din acelasi motiv. A depasit cu 15 zile termenul la care trebuia sa opteze intre a tine magazinul satesc pe care il avea si a fi viceprimar, chiar daca nu avea contracte cu localitatea. Doar ca decizia privitoare la incompatibilitatea din 2012 a venit pe cand era ales primar, patru ani mai tarziu. A ramas in functie viceprimarul PSD. "Viceprimarul Grozea Marian a pactizat cu cei de la PNL si se opunea proiectului european. Am constituit sedinta in care s-a propus excluderea din partid. Eu, in calitate de presedinte al organizatiei, am propus acest lucru. Și consilierii PNL s-au impotrivit de la bun inceput proiectului, iar la indemnul presedintelui PNL din comuna, au demisionat in bloc, in luna august 2018. CL Augustin era format din 11 consilieri. Erau 4 PNL, 1 UNPR, 6 PSD. E nevoie de jumatate plus unu din numarul consililierilor, iar in conditiile in care liberalii au demisionat, impreuna cu supleantii de pe lista, la fel si cel de la UNPR, deliberativul nu poate functiona.", declara Mircea Garcea.

Motivul conflictului, proiectul european

Asa a ramas in functie doar secretarul comunei, din luna august a acestui an. Ea ar fi trebuit sa porneasca implementarea proiectului, pana, cel tarziu, 6 octombrie. Cei de la PSD spun ca au asteptat si sperat pana in ultimul moment. "Pana la aceasta data nu s-a facut nimic, ceea ce va duce la anularea proiectului, lucru care va lasa cele 510 persoane din grupul tinta, in aceeasi situatie de defavorizare. In plus, ne vom alege cu o sanctiune de cinci ani in care nu vom mai putea accesa fonduri europene. Cred ca ceea ce face doamna secretar este un abuz in serviciu, pentru ca refuza sa-si faca treaba, sa respecte hotarari de Consiliu Local, care sunt in vigoare.", sustine Garcea.
Proiectul ar fi urmat sa acopere nevoi reale. "Cand am devenit primar al comunei Augustin, localitate cu 230 de locuitori, am descoperit mai multe neajunsuri ale comunitatii. Printre acestea, lipsa unui medic in comuna, abandonul scolar ridicat, lipsa locurilor de munca, din care cauza avem circa 210 dosare de ajutor social. Odata identificate problemele, am propus sa depunem un proiect prin care sa rezolvam aceste probleme, dar si altele. In februarie 2017, proiectul pe care l-am depus alaturi de partenerii nostri, a fost castigat, intr-o valoare de circa 6 milioane euro care urma sa fie implementat. Cererea de finantare e semnata. Ar fi urmat sa se faca After school pentru elevi, locuri de munca pentru Primarie, intabularea unor case, dispensar si ambulanta ", povesteste Sebastian Porumb.
"Fraiele comunei au ramas in mainile acestei doamne care este secretarul comunei. Ea s-a impotrivit proiectului de la bun inceput, din motive de neinteles pentru mine. Cele mai corecte ar fi alegerile, dar tot corect, pana atunci, ar fi ca secretarul comunei sa colaboreze si sa inceapa cest proiect. Banii pentru cofinantare sunt prevazuti in buget, trebuia doar inceputa implementarea. Vom formula o plangere penala pentru abuz in serviciu la adresa secretarului comunei.", completeaza Mircea Garcea. Acesta atrage atentia ca blocajul de la Primarie va afecta si doua proiecte finantate prin PNDL 1, pentru canalizare si camin cultural. Este nevoie de obtinerea unor avize, autorizatii pentru ca lucrarile sa fie demarate. La mansardarea caminului cultural, nu a fost completata comisia de deschidere si evaluare a licitatiei electronice organizate in conditiile legii. In cazul canalizarii, lucrarea este adjudecata de doi ani, dar autorizatia de construire nu a fost finalizata. In plus, un centru de zi functional, finantat de Ministerul Muncii, nu isi poate incepe activitatea in lipsa autorizatiei de functionare.

Despre proiectul european

Proiectul, accesat prin POCU, se numeste Augustin - Abordare integrata si sanse egale pentru prosperitate. Manager de proiect este Asociatia ANCE Europe cu un buget de proiect de 6,83 milioane lei. Partenerul 1 este Primaria comunei Augustin cu un buget de proiect de 4,11 milioane lei din care o cofinantare de 2%, in valoare de circa 82,2 mii lei. Partener 2 este Asociatia SICADO Alba Iulia, cu un buget de 6,3 milioane lei. Partenerul 3 este Școala Gimnaziala Augustin, cu un buget de proiect de 4,63 milioane lei din care cofinantare de 92,77 mii lei. Partenerul 4 era "Noi Media Print SA", cu un buget de 1,2 milioane lei din care cofinantare de aproape 56 mii lei. Total buget proiect, 22.783.381,06 lei.

Potrivit proiectului, timp de trei ani, comuna ar beneficia de mai multe activitati.

1. Furnizarea de servicii integrate in vederea ocuparii fortei de munca prin organizarea de cursuri subventionate pe mai multe meserii


2. Infiintare a unui centru educational prin renovare si dotare cladire usa la dispozitie de primariei


3. Formare in domeniul antreprenoriatului pentru persoane care doreasc sa deschida o afacere


4. Acordarea a 10 subventii de 20 mii euro pentru infiintarea unor noi afaceri


5. Acordarea de suport medical, social si medico social prin infiintarea unor cabinet dotate medical tip container, formarea unei brigazi medicale constituita din medici si asistente, brigade mobile dotata cu ambulanta, examene perioadice pentru femeile gravide, furnizarea de servicii de asistenta social si medical pentru persoanele din grupurile vulnerabile, inclusive persoane cu dizabilitati si persoane varstnice


6. Conectarea a 200 de gospodarii la sistemul centralizat de apa


7. Asistenta juridica in vederea reglementarii actelor de proprietate ale imobilelor persoanelor din grupul tinta


8. Școala va beneficia de urmatoarele activitati si programe: 200 de copii prescolari vor beneicia de masuri educationale si de sprijin, beneficiind de hrana si altele, 90 de copii din clasele I-VIII vor beneficia de pregatirea temelor asistati de profesori, vor avea cursuri de calculator, proiectii filme, organizare concursuri, excursii, acordarea unor subventii constand in rechizite si materiale educationale si hrana, 50 de prescolari vor benerficia de tichete de gradinita, suplimentar fata de programul national, organizarea unei gradinite de vara pentru 60 de prescolari si parintii acestora.


9. Acordarea unor subventii pentru materiale de curatenie pentru locuinte si gospodarii

Daniel Giurma