10 octombrie - 205 ani de la naşterea marelui compozitor Giusseppe Verdi şi 51 de ani de la naşterea neuitatei cântăreţe şi actriţe Laura Stoica

10 octombrie - 205 ani de la naşterea marelui compozitor Giusseppe Verdi şi 51 de ani de la naşterea neuitatei cântăreţe şi actriţe Laura Stoica

10 octombrie este o zi importantă în calendarul universal al muzicii. Unul din titanii muzicii universale a văzut, pentru prima dată, lumina zilei, la 10 octombrie, iar regretata cântăreaţă Laura Stoica, tot în 10 octombrie, dar mult mai târziu…
Giuseppe Verdi s-a născut la 10 octombrie 1813 în mica localitate Le Roncole, în apropierea Parmei, Italia. Părinţii săi, Carlo Giuseppe Verdi şi Luigia Uttini, deţineau acolo o mică fermă, Osteria Vecchia. Încă de copil, Giuseppe ia lecţii de muzică de la organistul din comună, făcând exerciţii acasă la o spinetta dezacordată (un fel de clavecin). Continuă în felul acesta până când Antonio Barezzi, un comerciant din Busseto iubitor de muzică, prieten al familiei Verdi, îl ia la el în casă şi-i plăteşte lecţii de muzică la un nivel mai ridicat. În 1832 se prezintă la conservatorul din Milano, dar este respins pentru că depăşise limita de vârstă pentru un student de conservator. Reîntors la Busseto primeşte postul de maestru de muzică al comunei şi se căsătoreşte în 1836 cu fiica lui Barezzi, Margherita, de la care are doi copii, Virginia şi Icilio. Între timp, Verdi începe să compună, orientat încă de acum în direcţia muzicii de operă. În 1839 debutează la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio, obţinând un oarecare succes, umbrit însă în 1840 de moartea Margheritei, apoi şi a celor doi copii. Îndurerat de aceste pierderi, Verdi se reculege şi îşi continuă activitatea componistică cu opera Un giorno di regno, care înregistrează însă un total fiasco. Descurajat, se gândea deja să abandoneze muzica, dar numai doi ani mai târziu, în 1842, obţine la Scala un succes triumfal cu opera Nabucco, datorat în parte şi interpretării magnifice a sopranei Giuseppina Strepponi, care avea să-l însoţească până către sfârşitul vieţii.
Începe o perioadă în care Verdi munceşte "ca un ocnaş", cum spunea el însuşi, pentru a satisface cererile diverselor teatre de operă din Italia. Între anii 1843 şi 1850 compune într-un ritm susţinut 13 opere, între altele I Lombardi alla prima crociata (Lombarzii), Ernani, I due Foscari, Macbeth şi Luisa Miller. Tot în acest timp ia naştere relaţia sa cu Giuseppina Strepponi.
În 1848 se mută la Paris. Forţa lui creativă este tot mai fecundă, în aşa măsură că, din 1851 până în 1853, compune una după alta trei capodopere, cunoscute sub numele de "Trilogia populară", şi anume: Rigoletto, Il Trovatore şi La Traviata, la care se mai adaugă şi I vespri siciliani (Vecerniile siciliene). Succesul acestor opere a fost de nedescris. Împodobit cu faima dobândită, Verdi se stabileşte împreună cu Giuseppina Strepponi la proprietatea "Sant"Agata" din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului. În 1857 se pune în scenă opera Simon Boccanegra iar în 1859 se reprezintă Un ballo in mascheea ("Bal mascat"). În acelaşi an se căsătoreşte cu Giuseppina Strepponi.
Din 1861, Verdi ia parte şi la activitatea politică în Italia, numele lui devenise simbolul mişcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominaţia austriacă, sub conducerea dinastiei de Savoia (V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re D " Italia = Victor Emanuel, regele Italiei). În 1874 este numit senator în parlamentul italian. Nu-şi întrerupe activitatea muzicală şi dă la iveală opera La forza del destino ("Forţa destinului") şi Messa di Requiem, celebrată în 1873 la moartea scriitorului Alessandro Manzoni. Pentru festivităţile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez în 1869 compune opera Aida. În 1887, este reprezentată capodopera sa Otello iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, se inspiră din nou din Shakespeare pentru a compune opera buffă Falstaff, după care se retrage la "Sant"Agata" şi îşi ia adio de la activitatea componistică. După ce în 1897 moare Giuseppina, Verdi se stinge şi el din viaţă la Milano, la 27 ianuarie 1901.
Laura Stoica (numele complet Adriana-Laurenţia Stoica) (n. 10 octombrie 1967 - d. martie 2006) a fost o cântăreaţă, compozitoare de muzică pop rock şi actriţă română. Este adesea considerată drept cea mai importantă solistă de rock pe care a dat-o România şi una dintre cele mai puternice şi originale personalităţi feminine ale scenei muzicale autohtone. Între cântecele cele mai cunoscute lansate de artistă se numără: "Un actor grăbit", "Focul", "Doar tu", "Cartierul cântă rock", "...Nici o stea", "Mereu mă ridic", "Mai frumoasă".
S-a lansat în anul 1990 la Festivalul de la Mamaia, unde a câştigat premiul I la secţiunea de interpretare cu melodia "Dă, Doamne, cântec" (muzică de Viorel Gavrilă, text de Eugen Rotaru) şi trofeul acelei prime ediţii de după Revoluţie. Un an mai târziu a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia "Un actor grăbit", compusă de Bogdan Cristinoiu pe versurile Andreei Andrei, a fost aleasă piesa anului. În perioada anilor 1987-1991 a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente, Laura Stoica reuşind foarte repede să intre în preferinţele publicului.
În anii 1990, folosindu-se de talentul remarcabil, de personalitatea puternică şi de frumuseţea ei, a reuşit să creeze o imagine şi un stil original, fiind prima rockeriţă modernă a României.
A avut mai multe apariţii la Festivalul Internaţional "Cerbul de Aur" de la Braşov, în anii 1992, 1997, 2003 şi 2005. În 1992 şi 1997 participă în concursul festivalului şi câştigă premiul I pentru debut discografic cu single-ul Un actor grăbit şi premiul al III-lea pentru interpretare cu melodia "Focul" în 1992, respectiv premiul al II-lea la secţiunea discografie cu albumul ...Nici o stea în 1997.
Ca actriţă, Laura Stoica a jucat cu succes pe scena Teatrului "Toma Caragiu" din Ploieşti.
A decedat în urma unui accident de circulaţie alături de cel ce urma să-i devină soţ, bateristul Cristian Mărgescu (ex-Metrock), în data de 9 martie 2006, pe când se întorcea de la un concert susţinut la Urziceni.
În perioada 8-10 octombrie 2007, la Bucureşti a avut loc prima ediţie a Festivalului "Laura Stoica", organizat de fratele acesteia, Alexandru, care doreşte să promoveze tinerele talente din Romania. De asemenea, acest festival reprezintă un tribut adus artistei Laura Stoica.
D.R.