Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, în patru localităţi din judeţ

Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, în patru localităţi din judeţ

Ministerul Apelor şi Pădurilor va investi 3,28 milioane de lei pentru protejarea a patru localităţi din judeţul Braşov.

În urma viiturilor din perioada iunie-iulie 2018, care au dus la erodarea unor lucrări hidrotehnice de pe cursurile de apă din judeţul Braşov, Administraţia Naţională "Apele Române", prin Administraţia Bazinală de Apă Olt, la dispoziţia Ministerului Apelor şi Pădurilor, a propus refacerea şi reabilitarea în regim de urgenţă a patru obiective de investiţii cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Lucrările sunt "Reabilitare dig apărare râu Olt la Comana", "Reabilitare şi îndiguire pârâu Bârsa la Bod"’, "Reabilitare pârâu Târlung la Teliu" şi "Apărare mal Timişul Sec în Braşov" şi au fost finanţate din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului.
Contractele de execuţie au fost semnate în luna septembrie a acestui an, iar amplasamentele au fost predate către firmele executante.

Pentru "Reabilitarea digului de apărare de pe râul Olt, din zona localităţii Comana", a fost aprobată în regim de urgenţă execuţia a 3,5 kilometri de dig de apărare, în valoare de 1.175.000 lei.
Până în prezent, au fost realizate lucrări de compactare şi înălţare a vechiului dig pe o lungime de aproximativ 800 metri (pământul utilizat a fost extras dintr-o carieră aflată la 5 km distanţa de şantier, în urma unei Hotărârii a Consiliului Local Comana).
În urma executării acestor lucrări, vor fi apărate gospodăriile din localităţile Comana de Jos şi Crihalma, un drum judeţean, precum şi 980 ha de teren agricol.

De asemenea, proiectul "Reabilitare şi îndiguire pârâu Bârsa, la Bod", prevede construirea unor capacităţi hidrotehnice pe o lungime de 200 metri, investiţie în valoare de 500.000 lei.
Conform graficului fizic de execuţie s-au realizat următoarele lucrări: pereu uscat din piatră pe o lungime de 120 metri şi încastrarea pragului din anrocamente.
În urma efectuării acestor lucrări, localitatea Colonia Bod, patru obiective industriale/societăţi comerciale, 40 de case şi gospodării, drumul comunal şi aproximativ 900 ha terenuri agricole/păşuni/fâneţe vor fi apărate împotriva inundaţiilor.

Totodată, pentru "Reabilitarea pârâului Tărlung, la Teliu" a fost aprobată refacerea apărării de mal pe o lungime de 800 de metri liniari, valoarea investiţiei fiind de 1.000.000 de lei.
Până în prezent, a fost realizată tehnologia de execuţie, fiind curăţat şenalul aflat în amonte de podul de cale ferată. De asemenea, pe o lungime de 120 de metri, pe malul drept, în aval de pod, au fost executate excavaţii şi taluzări. Lucrările continuă şi pe malul stâng în aval de pod, pe o lungime de aproximativ 110 metri.
În urma refacerii apărării de mal comuna Teliu, drumul naţional Braşov - Buzău (DN10), precum şi 330 ha teren agricol vor fi apărate împotriva inundaţiilor.

Al patrulea obiectiv, "Reabilitarea apărării de mal de pe Timişul Sec, în Braşov" prevede refacerea zidurilor din beton pe o lungime de circa 200 de metri, a pereului din beton, pe o lungime de 50 de metri şi precum şi refacerea a trei traverse din beton. Valoarea totală a investiţiei este de 600.000 de lei.
Râul a fost decolmatat pe o lungime de aproximativ 300 de metri şi au fost demolate zidurile din beton distruse în urma viiturilor, iar in prezent se construieşte un batardou din materialul extras din albie.
Prin realizarea acestui obiectiv investiţional, municipiul Braşov, opt obiective industriale/societăţi comerciale, şapte gospodării, drumul naţional, un pod, o priză de apă şi aproximativ 140 ha teren agricol/păşune vor fi apărate împotriva inundaţiilor.

Conform planului de investiţii, cele patru lucrări hidrotehnice din judeţul Braşov vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an.

D.G.