Veste proastă pentru fumători! Se scumpesc din nou ţigările

Veste proastă pentru fumători! Se scumpesc din nou ţigările

Țigările se vor scumpi din nou de la 1 ianuarie 2019, atunci când va intra în vigoare noul Cod Fiscal, care prevede creşterea accizei pe tutun. Creşterea preţului la ţigări se datorează obligativităţii de a aplica Directiva 2011/64 / a Uniunii Euroepe ce impune statelor membre să perceapă o rată minimă a accizelor la ţigări. România, alături de alte şapte state din Europa Centrala şi de Est au beneficiat de o derogare, până pe 31 decembrie 2017, pentru respectarea a două cerinţe ale directivei: nivelul minim al accizei totale să fie 90 euro/1.000 ţigarete şi incidenţa accizei să fie 60% din preţul mediu ponderat.

Dar de la începutul anului viitor ţara noastră trebuie să se conformeze cerinţelor de la Bruxelles.

În acest moment, în România rata globală a accizelor pentru ţigarete este de 58%, în concluzie creşterea accizei va fi cu cel puţin 2 puncte procentuale de la 1 ianuarie 2019, scrie zf.ro.

Ultima scumpire a ţigărilor a avut loc la începutul lunii aprilie a acestui an. Astfel, în prezent preţuri la unele dintre cele mai populare mărci de ţigări sunt: Kent - 17,5 lei, Pall Mall - 16,5 lei, Dunhill - 18,5 lei, Rothmans - 17,5 lei, Lucky Strike -17,5 lei.

Anterior, compania a mai majorat o dată preţul cu 50 de bani în octombrie, iar o altă scumpire similară a avut loc în mai 2017.

A.C.