Vin ninsorile, ce pregătiri se fac

Vin ninsorile, ce pregătiri se fac

Ninsorile anunţate pentru următoarele zile fac ca autorităţile să se pregătească pentru aceste schimbări ale vremii. Dacă în urmă cu două săptămâni anunţa că sarea necesară deszăpezirii drumurilor este în depozite, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov pregăteşte şi altfel drumurile.
"Ne pregătim pentru sezonul de iarnă, aşadar am început montarea semnalizării rutiere pe drumurile naţionale. Țineţi cont că anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei", declară Horia Stancu, şeful Secţiei Dtumuri Naţionale din cadrul DRDP Braşov.

Ce zice Poliţia despre anvelope

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute ci şi zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe, aceste zone fiind predispuse la îngheţ şi la formarea de polei.
În cazul achiziţionării unor anvelope de iarnă, trebuie să ţineţi cont nu doar de marca ci şi de stilul propriu de conducere, de zonele ce le veţi parcurge pe timp de iarnă şi de nr. de kilometri ce-i veţi rula zilnic.
Echipaţi autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece deoarece în condiţiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheaţă, polei sau mâzgă), distanţa totală de frânare se măreşte considerabil, până aproape de dublare. Iar dacă la această situaţie se mai adaugă şi pneurile uzate, un eventual accident de circulaţie devine iminent.
Este imperios necesar ca şi sistemul de frânare să fie bine reglat şi să acţioneze cu eficacitate pe toate roţile.
Anvelopele de iarnă sunt mai eficiente atunci când automobilul întâlneşte porţiuni de drum acoperite cu gheaţă sau polei datorită aderenţei lor superioare.
O presiune neadecvată în anvelope afectează performanţa generală a maşinii, aderenţa la carosabil şi durata de viaţă a anvelopelor.

Sezonul rece se apropie! Poliţia Braşov vă recomandă pentru un TRAFIC RUTIER SIGUR:

 Echipaţi-vă autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă. Atenţie la presiunea din acestea, pentru sezonul rece trebuie să fie mai scăzută!
 Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismelor de direcţie şi frânare, folosiţi cu precădere frâna de motor!
 Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă)!
 Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h, în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă!


Conform art. 102 alin.(28) din O.U.G. nr. 195/2002, "conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate" se sancţionează cu amendă în valoare de 9-20 puncte amendă (1 punct amendă este în valoare de 145 ron) şi reţinerea certificatului de înmatriculare al autoturismului!