Fostul cinematograf Popular va putea fi folosit pentru vechea destinaţie, sau altele

Fostul cinematograf Popular va putea fi folosit pentru vechea destinaţie, sau altele

Primarul George Scripcaru a invitat presa pentru a vedea care este stadiul lucrărilor de reabilitare la fostul cinematograf Popular. Imobilul face parte dintr-un proiect mai amplu de readucere în viaţa culturală a oraşului a fostelor cinematografe. Primul care a intrat în acest proiect este fostul cinematograf Patria, care a devenit sală de concerte şi cinematecă, după care, în luna iulie s-a semnat contractul pentru fostul cinematograf Modern, iar în septembrie, pentru Astra.
,,Mă bucur că am ajuns în această etapă în care, deja, la Modern şi Popular au început lucrările de reparaţii, iar la fostul cinematograf Astra şi la fosta clădire Bancorex, (de pe str. Michael Weiss, colţ cu Republicii, n.n.) suntem în faza de proiectare, cu promisiunea din partea contractanţilor că până la sfârşitul anului vor începe lucrările. Consider că pentru a putea dezvolta viaţa socială şi culturală a unui oraş este necesar nu numai să finanţezi instituţiile de cultură şi proiectele culturale - ceea ce noi facem prin alocare de fonduri bugetare şi prin Ghidul de finanţare al proiectelor culturale - ci trebuie să asiguri şi infrastructura necesară. Prin aceste investiţii încercăm să creăm o serie de centre de petrecere a timpului liber în cât mai multe zone ale oraşului. Avem sală de concerte şi cinematecă la Patria, vom avea, la Modern, un centru cultural dedicat în principal copiilor, iar Popularul sper să devină un punct de atracţie pentru ceea ce înseamnă industria de spectacol“, a spus George Scripcau, primarul Municipiului Braşov.

Lucrările sunt făcute de firma S.C. Romconstruct Group SRL Ploieşti, iar valoarea lor este de 7.888.534,99 lei cu TVA, din buget local. Termenul de finalizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie este octombrie 2020.

După încheierea procesului de reabilitare, sala îşi poate păstra destinaţia de cinematograf cu o capacitate de 175 de persoane. Acceaşi capacitate ar putea-o avea ca sală de spectacole, inclusiv pentru teatru interactiv, prin reamplasarea scaunelor, sală de dans sportiv sau de societate, beneficiind de vestiarele din subsol, sală de prezentări de modă, cu participarea publicului. Sala ar putea fi folosită pentru festivităţi, cu ring de dans şi scenă, pentru maxim 126 persoane, sau pentru evenimente mondene, cu mese de 8 persoane şi scenă, pentru un număr de maxim de 148 persoane.
Proiecţia filmelor din cinematograf se face atât în interiorul sălii, cât şi în exteriorul acesteia, cu ajutorul unor ecrane mobile şi a aparatelor de proiecţie aferente.
În exteriorul clădirii se organizează o terasă, care, în funcţie de eveniment, poate deveni o scenă în aer liber, pe fundalul căreia se pot face proiecţii, care pot fi vizualizate din toată zona cuprinsă între terasa şi pârăul Graft.

Scurt istoric
Imobilul cu amplasamentul în Braşov, str. Mureşenilor nr.7 a fost construit la începutul sec. XX, respectiv 1911, şi a avut funcţiunea de clădire culturală, găzduind, pentru o perioadă, fostul Cinematograf Popular.
Este cunoscută şi sub numele de Casa Meşteşugarilor; construcţia era amenajată pentru întâlnirile meşteşugarilor şi folosită pentru expunerea obiectelor acestora, ulterior transformată şi amenajată pentru funcţiunea de cinematograf.
În timp a mai fost închiriată către diferiţi beneficiari, care au modificat gradenele şi scena, au realizat amenajări suplimentare, nedefinitorii pentru destinaţia iniţială.

D.G.