"Rigoletto", pe scena Operei Braşov

"Rigoletto", pe scena Operei Braşov

Vineri, 2 noiembrie 2018 şi sâmbătă, 3 noiembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, Festivalul de Operă, Operetă şi Balet, ediţia a XVI-a, organizat de Opera Braşov, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Braşov, se încheie cu o premieră extraordinară a operei "Rigoletto" de Giuseppe Verdi.
Premiera mondială a lucrării a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatrul "La Fenice" din Veneţia, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentaţie. Deşi Verdi a ţinut să fie secretă pe toată perioada repetiţiilor, celebra arie "La donna è mobile" din actul al treilea, a fost cântată, în acea seară, de patru ori, la cererea publicului!
"Rigoletto", alături de "Il Trovatore" şi "Traviata", face parte dintr-o trilogie pe care Verdi a compus-o într-o perioadă extrem de scurtă - doi ani (1851 - 1853) - dacă stăm să ne gândim la monumentalismul acestor opere. Muzica lui Verdi, străbătută de un romantism pur, este de un rafinament aparte, iar compozitorul a reuşit să empatizeze deplin cu personajele pe care le-a creat. Povestea tragică se centrează pe licenţiosul duce de Mantova, pe Rigoletto şi pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda. Titlul original al operei, "La maledizione" (Blestemul), se referă la blestemul adresat Ducelui şi lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul are loc când Gilda se îndrăgosteşte de duce şi îşi sacrifică viaţa pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajaţi de tatăl ei.
Noua montare de la Opera Braşov îi aparţine regizorului italian Matteo Mazzoni, cel care a mai pus în scenă aici, în 2013, "Tosca", de G. Puccini. Cu acest "Rigoletto" actual, instituţia braşoveană are în repertoriu doar producţii noi, de după anul 2000. Revenind la premiera din acest week-end, Matteo Mazzoni dezvăluie doar câteva dintre subterfugiile la care a apelat ca regizor: recrearea atmosferei tipic italiene a unei străzi de Ev Mediu din oraşul Mantova, cu natura şi clădirile specifice, reproducerea picturii "Căderea Titanilor" a discipolului lui Michelangelo, Giulio Romano, apelarea la tehnici moderne cum ar fi bodypainting-ul - realizat de Giusy Campolungo (campioană europeană şi vicecampioană mondială la bodypainting) şi Lucia Postacchini din Italia, dar şi prin introducerea unui personaj surpriză. Scenografia şi costumele au fost create de Rodica Garştea, care a avut o misiune dificilă fie şi numai pentru faptul că decorurile se schimbă des pe parcursul desfăşurării acţiunii. Însă se achită onorant de această datorie, dând dovadă de un excelent simţ artistic şi practic. Conducerea muzicală a celor două reprezentaţii ale premierei îi aparţine maestrului Traian Ichim, o prezenţă riguroasă şi fermă, de fiecare dată admirată, la pupitrul Orchestrei Operei Braşov.
Premiera operei "Rigoletto" va beneficia de două distribuţii diferite, foarte valoroase, în ambele seri, cu invitaţi remarcabili.
Distribuţia (2 noiembrie 2018):
Lucian Petrean (Opera Naţională Bucureşti) - Rigoletto
Nicoleta Chirilă - Gilda
Liviu Iftene - Ducele de Mantova
Petru Burcă (Opera Naţională Română Cluj-Napoca) - Sparafucile
Gabriela Hazarian - Maddalena
Sonia Hazarian - Giovanna
Marian Reşte - Contele de Monterone
Nicolae Zaharia - Marullo
Dan Ionescu - Borsa
Lorand Cristian - Contele de Ceprano
Anca Panait - Contesa de Ceprano
Mihaela Marele - Pajul
Distribuţia (3 noiembrie 2018):
Fülöp Marton (Opera Maghiară Cluj-Napoca) - Rigoletto
Fülöp-Gergely Tímea (Opera Maghiară Cluj-Napoca) - Gilda
Mihai Irimia - Ducele de Mantova
Dan Popescu - Sparafucile
Asineta Răducan - Maddalena
Cristina Roşu - Giovanna
Ștefan Schuller - Contele de Monterone
Paul Tomescu - Marullo
Cristian Dicu - Borsa
Marian Reşte - Contele de Ceprano
Simona Manole - Contesa de Ceprano
Alina Ichim - Pajul
De asemenea, în cele două seri ale premierei, pe scena Operei Braşov, îi puteţi vedea pe Victor Panţuru - figuraţie extraordinară, Emilia Mirea - Eva şi pe Sara Györfi, Maria Manea - Copiii.
Îşi dau concursul Orchestra, Corul (dirijat de maestrul Leonard Boga) şi Baletul Operei Braşov. Pregătirea muzicală a premierei le-a aparţinut pianiştilor: Sena Ducariu, Simona Patriche şi Ovidiu Mezei. Asistenţa de regie şi regia tehnică îi aparţin Silviei Papadopoulos.

Preţ bilete: 50 lei; 40 lei (Pentru aceste spectacole mai sunt foarte puţine bilete disponibile!)
Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni - Vineri 10 - 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
D.R.