Black Friday la cărţi, în 16 noiembrie. Libris îl gestionează din noul depozit

Black Friday la cărţi, în 16 noiembrie. Libris îl gestionează din noul depozit

Libris.ro, cea mai mare librărie online din România, a inaugurat noul depozit de carte care triplează capacitatea de procesare a comenzilor.
Investiţia se ridică la aproape 4 milioane de euro, iar depozitul va putea găzdui peste 3 milioane de cărţi, astfel încât livrările să se poată face în 24-48 ore, în mod normal, respectiv în 2-5 zile lucrătoare, în perioadele excepţionale precum Black Friday.
Libris.ro a finalizat în octombrie noul depozit de carte, a cărui construcţie a demarat în urmă cu 12 luni. Investiţia, iniţial estimată la 3 milioane de euro, a ajuns la aproape 4 milioane de euro.
Suprafaţa noului depozit este de 5.000 de metri pătraţi, de trei ori mai mare faţă de fostul depozit şi permite un stoc constant de peste 3 milioane de cărţi, dar şi produse din celelalte game prezente pe site: muzică, jocuri, jucării şi alte articole care completează experienţa lecturii.

“Noul depozit permite procesarea unui număr triplu de comenzi, până la 10-12.000 zilnic. Ne-am dorit ca lucrările şi mutarea să fie încheiate înainte de Black Friday, tocmai pentru a păstra timpul scurt de livrare cu care ne-am obişnuit clienţii şi în această perioadă aglomerată. Depăşirea costurilor estimate iniţial s-a datorat atât standardelor de calitate ridicate ale imobilului şi cerinţelor de securitate, dar şi investiţiei în softul de gestiune a depozitului, care va genera o creştere a eficienţei de 20-30%. Compania a ales sistemul pentru managementul depozitului (WMS) de la Senior Software, pentru a-şi automatiza operaţiunile din noul spaţiu de stocare, ceea ce va creste semnificativ capacitatea de livrare şi acurateţea datelor", declară Laura Țeposu, Director de Dezvoltare şi Fondator Libris.ro.
Odată cu implementarea sistemului WMS şi mutarea în noul depozit, productivitatea angajaţilor Libris va spori prin eliminarea activităţilor manuale repetitive, iar optimizarea spaţiului de stocare şi a rutelor de deplasare în depozit vor determina identificarea rapidă a articolelor. În plus, se adaugă reducerea considerabilă a erorilor umane şi un timp mult mai scurt de procesare a comenzilor.

Black Friday, pe 16 noiembrie: reduceri până la 90%

Pentru campania de Black Friday, care este programată pentru 16 noiembrie, reprezentanţii Libris.ro estimează peste 17.000 de comenzi. Reducerile de până la 90% vor fi aplicate pentru o colecţie de titluri aflate în lichidări de stoc, iar 60 - 70% din produsele aflate pe site vor avea reduceri mai mari decât în promoţiile obişnuite.

“Ne-am propus o campanie de Black Friday cu reduceri la cea mai mare parte a produselor din stoc, reduceri care vor fi mult mai mari decât cele dintr-o campanie obişnuită şi care ating 90%. Estimăm că numărul de comenzi plasate va creşte faţă de perioada similară din 2017 cu cel puţin 30%, ajungând astfel la peste 17.000 de comenzi. Optimizarea procesului de lucru datorită noului depozit, corelată cu capacitatea de procesare a firmelor de curierat, va duce la un termen de livrare de 2-5 zile lucrătoare pentru comenzile plasate pe 16 noiembrie“, a mai precizat Laura Țeposu.

Obiectiv 2018: depăşirea pragului de 10 milioane euro

După primele 9 luni ale lui 2018, Libris.ro a înregistrat o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, în creştere cu 34% faţă de perioada similară din 2017. Pentru întreg anul, reprezentanţii Libris.ro estimează o creştere totală de până la 40% faţă de anul precedent, urmând să depăşească astfel pragul de 10 milioane de euro cifră de afaceri.

De altfel, organizarea activităţii retailerului în depozitul construit a fost făcută conform nevoilor previzionate, astfel încât rezultatul să susţină un ritm de creştere anual al comenzilor de 25-35 de procente.

D.G.