Oraşul Zărneşti, la primul contract de finanţare europeană

Oraşul Zărneşti, la primul contract de finanţare europeană

Primarul orasului Zarnesti a fost astazi la Alba-Iulia, unde a semnat un contract de finantare, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru.

 

"Este primul contract de finantare pe fonduri europene al orasului Zarnesti. Proiectul “Cresterea eficientei energetice a cladirii spitalului “Dr. Caius Tiberiu Sparchez" a fost accesat in baza Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 3, Operatiunea B, cladiri publice. Valoarea totala a contractului de finantare este de 22.022.124,82 RON. Este un proiect amplu, prin care se vor executa mai multe categorii de lucrari, toate avand scopul cresterii eficientei energetice, si nu numai, a cladirii Spitalului Orasenesc Zarnesti Dr. Caius Tiberiu Sparchez". Multumesc tuturor celor care au contribuit la accesarea acestei finantari, de o importanta deosebita pentru spitalul nostrum", a declarat primarul Alexandru Igrisan (foto, dreapta).


"Programul Operational Regional 2014-2020 permite atragerea de resurse europene pentru dezvoltare si in cazul oraselor mai mici. Administratia publica locala a raspuns cu mare interes la apelurile de proiecte privind imbunatatirea eficientei energetice pentru cladirile publice ocupate de institutiile locale, precum si pentru obiectivele care ofera noi posibilitati de petrecere a timpului liber, localnicilor si turistilor, prin reamenajarea unor terenuri neutilizate. Aceste proiecte sunt binevenite pentru intreaga zona, o mentiune deosebita fiind pentru investitiile dedicate reabilitarii unitatii medicale din Zarnesti, unde se vor folosi aproape cinci milioane euro pentru termoizolarea cladirii si consolidarea corpurilor componente ale acesteia", a precizat Simion Cretu, director general ADR Centru.


Cererea de finantare pentru proiectul Cresterea eficientei energetice a cladirii spitalului "Dr. Caius Tiberiu Sparchez" din Zarnesti, are ca obiectiv reabilitarea termica si cresterea eficientei energetice a cladirii, prin derularea de lucrari de interventie cu scopul termoizolarii cladirii si consolidarii corpurilor componente, modernizarii instalatiei de preparare si distribuire a agentului termic si a apei menajere, inclusiv utilizarea de surse regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie, precum si alte lucrari conexe. Obiectivul specific al proiectului consta in reducerea cu peste 50% a consumului anual de energie primara, pana la valori sub 149 kWh/mp/an, precum si a consumului de gaze cu efect de sera pentru cladirea izolata termic, pana la valori sub 42 Kg/mp/an. Acest obiectiv va fi atins prin sporirea rezistentei termice a peretilor exterior, refacerea stratului hidroizolator si izolarea termica a peretilor exterior, ajustarea tamplariei existente de pe fatade, cu tamplarie din aluminiu dublu stratificat, cu folie de aluminiu la exterior, impotriva radiatiilor si intemperiilor, sporirea rezistentei termice corectate a pardoselii si a teraselor si instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, inclusiv cresterea randamentului sursei de caldura si modificarea traseelor de distributie a acesteia.


Investitiile - in valoare totala de 22.022.124,82 lei, din care 19.335.157,78 lei (aproape 4,3 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile - se vor finaliza la finalul lunii ianuarie 2022.

G.I.