Braşovul, parte a ediţiei de toamnă a proiectului ,,Plantează în România"

Braşovul, parte a ediţiei de toamnă a proiectului ,,Plantează în România"

Asociaţia Creştem România Împreună, anunţă lansarea oficială a ediţiei de toamnă a proiectului ,,Plantează în România", în perioada 10 noiembrie - 24 noiembrie 2018, în patru judeţe ale ţării.
Înainte de toate, proiectul este o dovadă a unităţii naţionale, alături de organizatori, participând ONG-uri, instituţii ale statului, mii de voluntari, companii, ocoale silvice şi şcoli. Între aceştia: Cercetaşii României - Centrul Orizont Braşov, Cercetaşii României - Centrul Iaşi, Fundaţia Rafael. De asemenea, între colaboratorii proiectului sunt : Direcţia Silvică Braşov şi ocolul silvic Bucegi Piatra Craiului. Primăriile partenere sunt: Apahida, jud. Cluj, Dragalina, jud. Călăraşi, Ghimbav, jud. Braşov şi Prisăcani, jud. Iaşi.
,,Plantează în România" este cel mai amplu proiect de împăduriri şi plantări arbori din România cu ajutorul voluntarilor, proiectul fiind o dovadă a interesului şi a implicării societăţii în problemele de mediu , fiind prezente zeci de ONG-uri, zeci de instituţii ale statului, mii de voluntari, companii, ocoale silvice şi peste 250 de şcoli din judeţul Braşov, Covasna, Sibiu,Iaşi, Bucureşti. La ediţiile trecute, ,,Plantează în România" a plantat peste 300.000 de puieţi, şi a scos peste 9.000 de voluntari, iar anul acesta obiectivul este acela de a planta 70.000 de arbori, cu ajutorul a 2.300 de voluntari.
Fiecare dintre aceste acţiuni are o componentă socială foarte bine definită. Astfel, în10 noiembrie, acţiunea de la Ghimbav, jud. Braşov, vizează plantarea pe un teren degradat, cu scopul de a crea o bariera fonică pentru viitorul aeroport de la Ghimbav
,, La proiect poate participa oricine, indiferent de vârstă. Încurajăm părinţii să iasă la plantare cu cei mici, aşa cum ne dorim ca vârstnicii să vină alături de noi măcar pentru a respira o gură de aer curat în natură. Punem accentul pe copii, dat fiind scopul de a educa al asociaţiei noastre.Totodată, mai sunt oameni frumoşi sau firme, care participă şi altfel, prin ajutor financiar, ce ne va fi de mare folos pentru: achiziţionarea de puieţi, materiale diverse şi pregătirea pentru acţiunea în care ne dorim să realizăm cea mai mare acţiune din România, plantând 600.000 de puieţi în maxim o oră. Cu această ocazie anunţăm şi implementarea punctelor de implicare socială în cadrul proiectului nostru, ceea ce face din Plantează în România primul proiect care asigură trasabilitate voluntarilor săi, prin sistemul de QR code, fiecărui voluntar generându-i-se un cod personal în cadrul proiectului. În acest mod generăm diplomele de participare înseriate, girând pentru implicarea socială a unui voluntar. Acest proiect este proiectul pilot de implementare al acestui sistem, urmând in perioada următoare să extindem acest model şi la alte proiecte ale asociaţiei noastre (ex. Adoptă un ţăran sau Mallţărănesc) sau ale altor asociaţii.Lansăm campania în contextul în care ţara noastră se situează sub medie ca procent de suprafaţă împădurită, având doar 27,3% din suprafaţă acoperită de păduri, faţă de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa şi pe locul 10 în ceea ce priveşte suprafaţa de pădure raportată la numărul de locuitori - 0,30 ha/locuitor, primele poziţii fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia). Menţiuni importante: terenurile aparţin exclusiv statului român; puieţii achiziţionaţi sunt specii pur româneşti, exclusiv, iar accesul la teren se va face organizat, prin intermediul unui coordonator, şef de pluton, cu care veţi păstra legătura după ce vă înscrieţi ca voluntari pe site.Vă invităm, aşadar, alături de noi. Fie ca voluntari, susţinători sau donatori. Pentru detalii despre judeţele în care facem plantări în toamna aceasta, despre organizare sau parteneri/voluntari, ne găsiţi pe www.planteazainromania.ro sau pe pagina de Facebook", au precizat autorii proiectului.
D.R.