"Braşov, capitala jocurilor tradiţionale"

"Braşov, capitala jocurilor tradiţionale"

Jocuri Tradiţionale în cetăţile Râşnov şi Feldioara. Festivalul Jocurilor Tradiţionale continuă în 2018 cu Ediţia a IV-a.
200 de copii din Râşnov şi Feldioara se vor juca aşa cum o făceau bunicii şi străbunicii lor pe vremuri.
Dacă până acum, copiii din municipiul Braşov au descoperit jocurile tradiţionale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei, a venit rîndul elevilor din judeţul Braşov să se întreacă în jocurile strămoşeşti. Jocul este modalitatea copiilor de a comunica, de a experimenta şi învăţa. Unele dintre jocuri au ajuns însă, să fie practicate tot mai rar sau chiar abandonate de către tinerii de azi. În trecut în Braşovul medieval şi în Transilvania, breslele meşteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tinerii care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri.
Practicarea jocurilor tradiţionale este o activitate care trebuie cultivată pentru că jocul are un caracter universal şi constituie o punte de legătură între diferitele culturi şi civilizaţii În trecut, în Braşovul medieval, şi în Transilvania, breslele mesteşugăreşti şi autorităţile publice încurajau şi premiau tineri care se distingeau la anumite jocuri şi concursuri. Iată de ce în acest an, jocurile tradiţionale vor fi organizate în localităţile străjuite de cetăţi medievale: Râşnov şi Feldioara. Aproximativ  două sute de copii de la şcolile generale din cele două localităţi vor trebui să se întreacă în următoarele jocuri: În foc, Joc săsesc cu cercuri, Jocul “nuiaua", Jocul "la Stobor", Împuşcatul cocoşului, De-a bătutele sau “Ţicul". (www.capitalajocurilor.ro)
La final vor exista numai învingători, pentru că avem premii pentru fiecare copil care va descoperi jocurile tradiţionale. Dragi copii vă aşteptăm cu drag în 9 noiembrie în Râşnov, şcoala gimnazială nr. 3 şi în 16 noiembrie în Cetatea Feldioara.
Noutatea ediţiei din 2018-teatrul “Strada" va prezenta copiilor prezenţi în cetăţi un spectacol de păpuşi tradiţional.
,,Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale" este un proiect cultural implementat de Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" din Braşov, in cadrul programului PA17/RO13 Promovarea diversităţii in cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural European, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.
,,Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale" propune o metoda originală de valorificare a jocurilor tradiţionale aflate în patrimoniul imaterial transilvănean, în special cel aparţinând Ţării Bârsei, prin derularea unor concursuri şi festivaluri care implică activităţi de animaţie culturală.
D.R.