Pacienţii cu arsuri grave vor fi transferaţi mai uşor şi mai rapid la tratament în străinătate

Pacienţii cu arsuri grave vor fi transferaţi mai uşor şi mai rapid la tratament în străinătate

Persoanele care au suferit răni grave provocate de explozii sau incendii, ce nu se pot trata în ţara noastră, vor putea pleca mai uşor la tratament într-o altă ţară. Actul normativ care conţine măsuri ce ar putea salva viaţa mai multor pacienţi cu arsuri grave a fost pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii (MS). Proiectul de ordin pentru înfiinţarea comisiei de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave, document ce a fost publicat recent în dezbatere pe website-ul MS, prevede uşurarea accesului pacienţilor cu arsuri grave la tratament. Propunerea legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de publicarea în Monitorul Oficial.

De fapt, proiectul de act normativ stabileşte constituirea unei comisii pentru analiza solicitărilor de transfer în străinătate, transfer necesar efectuării tratamentului pentru pacienţii cu arsuri grave. Potrivit documentului, comisia va avea o serie de obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte termenul în care va da acordul de transfer în străinătate.

Mai exact, după cum stabileşte documentul, comisia formată din şase membri se va întruni în regim de urgenţă la solicitarea medicului curant al pacientului. Apoi, decizia luată cu acordul a cel puţin jumătate dintre cei ce formează comisia, respectiv cu acordul a trei membri, se va comunica imediat medicului curant al pacientului şi celorlalte instituţii ce asigură transportul medical şi plata tratamentului.

Comisia va avea competenţe naţionale şi va fi formată din medici specializaţi în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi de anestezie şi terapie intensivă. Conform proiectului de ordin, “la cererea de solicitare va fi ataşat dosarul medical al pacientului din care să rezulte starea de sănătate a pacientului".

Decontarea cheltuielilor pentru pacienţii cu arsuri transferaţi în strainătate va fi făcută, pentru pacienţii asiguraţi, de casele judeţene de asigurări de sănătate în baza formularului S2 (fost E112), iar pentru pacienţii neasiguraţi, de Ministerul Sănătăţii, utilizând metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate. Atenţie! Proiectul de ordin NU se aplică momentan. Pentru a se aplica, proiectul trebuie aprobat de ministrul sănătăţii şi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi publicat în Monitorul Oficial.

SURSA: avocatnet.ro

A.C.