Ce să faci în noaptea Sfântului Andrei. Aşa vei avea noroc tot anul!

Ce să faci în noaptea Sfântului Andrei. Aşa vei avea noroc tot anul!

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit pe 30 noiembrie. Cel dintâi chemat, aşa cum i se mai spune, pentru că a fost primul care a răspuns chemării lui Hristos la apostolat, Sfântul Apostol Andrei este cinstit pe data de 30 noiembrie, moment plin de tradiţii şi superstiţii, care sunt păstrate cu sfinţenie din cele mai vechi timpuri.

Românii au o tradiţie frumoasă pentru noaptea de Sfântul Andrei care s-a transmis încă de la daci. Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Se ştie ce a simbolizat lupul pentru daci, dacă însuşi steagul lor avea înfăţişarea unui balaur cu cap de lup. Se credea şi încă se mai crede şi acum că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui. De aici şi credinţă că "îşi vede lupul coadă". Ziua se serbează prin nelucru în casă, că să nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci şi pentru oamenii care îndrăznesc să plece la drum, în ziua când porneşte şi lupăria.

Pentru că noaptea sfântului Andrei dispare hotarul dintre lucrurile malefice şi cele benefice, se crede că strigoii umblă să ia minţile oamenilor, rodul livezilor şi mana vacilor.

Sfântul Andrei. Tocmai de aceea, se atârnă cununi de usturoi şi se ung porţile, geamurile şi uşile, dar şi coteţele animalelor cu usturoi pentru a nu pătrunde duhurile rele. Tot mijloc de protecţie este şi împrăştierea în curte a firimiturilor de pâine, în speranţa că duhurile rele nu vor intra în casă să caute mâncare.

Totodată, animalelor din gospodărie şi se pune în hrană atât busuioc sfinţit cât şi agheasmă. Și tot pentru a fi protejaţi de duhurile rele, se descântă droburi de sare, apoi se îngroapă sub grajd, urmând a fi scoase la suprafaţă pe data de 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe şi folosite la hrana animalelor.

Tot tradiţia spune că în noaptea sfântului Andrei se aduc în casă crenguţe de vişin şi se pun în apă. Se crede că dacă acestea vor înflori până la Crăciun, anul care vine va fi unul bogat.
Sfântul Andrei. De asemenea, se pune grâu în vase mici, iar fetele care vor să-şi afle ursitul, vor pune sub pernă busuioc sfinţit. În funcţie de cât de înalte şi de groase cresc firele de grâu până de Anul Nou, fiecare persoană va afla cât de sănătoasă şi de bogată va fi în anul următor.

Pentru ca oamenii să nu fie atacaţi de vârcolaci, iar animalele să nu fie atacate, se face o cruce din ceară de albine. De ziua sfântului Andrei, femeile nu au voie să toarcă sau să ţeasă pentru a nu stârni mânia Maicii Domnului.

A.C.