Demarează campania “Donează sânge, fii erou!", pentru salvarea de vieţi, printr-un gest simplu!

Demarează campania “Donează sânge, fii erou!", pentru salvarea de vieţi, printr-un gest simplu!

În perioada 3-7 decembrie 2018, braşovenii cu vârste între 18 şi 65 de ani, sunt invitaţi să intre în campania "Donează sânge, fii erou!", derulată de Asociaţia Știinţifică a Studenţilor Medicinişti Braşoveni (ASSM), în parteneriat cu Rotary Club Braşov Burg Transilvania şi Rotaract Club Braşov Burg Transilvania.
Persoanele care îndeplinesc condiţiile de admisibilitate (enumerate mai jos) sunt aşteptate la Centrul de Transfuzie Sanguină Braşov (strada dr.Victor Babeş, nr. 21, lângă sediul Ambulanţei) pentru a dona sânge. Gestul acestora poate salva vieţile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenţii medicale complexe.
Centrul de Transfuzie Sanguină din Braşov, ca şi alte centre din ţară, se confruntă periodic cu un deficit de sânge şi de preparate din sânge, iar această situaţie îi poate afecta iremediabil pe cei care aşteaptă pe paturile spitalelor transfuziile de care au nevoie pentru a supravieţui. Campania "Donează sânge, fii erou!" are ca scop conştientizarea acestor probleme şi rezolvarea ei prin atragerea cât mai multor donatori permanenţi.
Cei care aleg să doneze sânge beneficiază de analize gratuite, bonuri de masă în valoare de 65 de lei, o zi liberă de la serviciu şi posibilitatea achiziţionării unui abonament RATBv cu preţul redus la jumătate. În plus, în perioada campaniei "Donează sânge, fii erou!", donatorii vor fi aşteptaţi de studenţii medicinişti, la Centrul de Transfuzie, cu apă, suc şi prăjituri şi vor fi înscrişi la o tombolă la care pot câştiga diverse premii.
Campania va începe simultan, luni, 03 decembrie, în cele 11 centre universitare din ţară ( Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Timişoara, Sibiu, Tg.Mureş, Oradea, Galaţi şi Iaşi)
Criterii de admisibilitate pentru donatorul de sânge:
-vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani
-greutatea mai mare de 55kg (în cazul femeilor) şi mai mare de 65kg (în cazul bărbaţilor)
-pulsul regulat (60 -100 bătăi/minut)
-tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
-să nu se afle sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- să nu aibă sau să fi avut următoareleboli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli oncologice.

Criterii de excludere temporară:
-intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, realizarea de tatuaje în ultimele 6 luni

Reguli pentru recoltare:
Cu 48 de ore înainte de a dona, nu consumaţi alcool şi nu luaţi medicamente!
Dimineaţa, înainte de recoltare, consumaţi o cană cu ceai sau de cafea, un mic dejun puţin consistent, legume şifructe.
Nu fumaţi înainte şi după donare cu cel puţin o oră! De asemenea, se recomandă să veniţi la donare odihnit.
R.D.