Ce sfaturi ne dau medicii pentru a ne ajuta să facem faţă gerului

Ce sfaturi ne dau medicii pentru a ne ajuta să facem faţă gerului

Mercurul din termometre a coborât vertiginos, iar temperaturile foarte scăzute ne agravează bolile cronice şi ne şubrezesc imunitatea. Medicii ne dau câteva sfaturi preţioase, menite să ne ajute să trecem cu bine peste zilele geroase. Vestimentaţia în mai multe straturi te fereşte de ger
“În primul rând vestimentaţia. Există modă şi pentru haine călduroase şi confortabile. Nu trebuie să tremurăm de frig pentru nişte canoane absurde ale modei. Pe ger, ideal este să purtăm haine în mai multe straturi, adică în loc o geacă şi un pulover foarte groase, este de preferat să avem o gecuţă grosuţă, un pulover şi un tricou de bumbac. Astfel, organismului îi este mai uşor să-şi facă termoreglarea, aerul dintre straturile de îmbrăcăminte se încălzeşte şi nu dă voie organismului să îngheţe de frig. În plus, ne putem adapta uşor când intrăm în spaţii închise, pentru că dezbrăcăm un strat de haine. În plus, toate hainele trebuie să fie din material naturale. Nu doar că ţin mai cald dar şi permit pielii să respire. Pe ger, căciula şi mănuşile sunt obligatorii iar încălţămintea trebuie să fie călduroasă, din piele sau material rezistente la apă şi destul de lejeră pe picior pentru că altfel îngheţ", a explicat dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Și în zilele geroase ieşiţi la aer
“Chiar dacă este o zi geroasă, nu vă izolaţi în casă. Dacă sănătatea vă permite, faceţi plimbări scurte, pentru că aerul curat face bine organismului. Chiar şi persoanele cardiace, hipertensive sau asmatice ar trebui să iasă, măcar puţin din casă, chiar dacă este iarnă şi frig. Omul nu este făcut să hiberneze. Ideal pentru aceste categorii de persoane este să opteze pentru plimbări scurte în jurul prânzului, pentru că atunci temperatura aerului mai creşte puţin. Însă, categoric, cardiacii şi astmaticii trebuie să evite drumurile lungi în zilele geroase, pentru că bolile lor se pot agrava", spune medicul.

A.C.