UDMR, după ce a cerut autonomie specială: "Parlamentul poate vota legea, dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată"

UDMR, după ce a cerut autonomie specială: "Parlamentul poate vota legea, dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată"

Chiar în ziua în care Coaliţia a pierdut majoritatea în Camera Deputatilor, UDMR a cerut autonomie teritorială pentru judeţele cu populaţie majoritar maghiară, la câteva zile după sărbătoarea Centenarului. Partidul a depus în parlament un proiect de lege cu referire la textul Rezoluţiei de la 1 decembrie 1918, care prevede autonomie pentru teritoriile locuite în proporţie mare de minorităţi istorice. Se mai cere, printre altele, reprezentare proporţională a maghiarilor în instituţiile administrative la nivel judeţean, naţional şi european, dar şi în instanţe şi tribunale.

"E o interpretare a Rezoluţiei, comunitatea maghiară se bucură deja de toate drepturile. Maghairii sunt singurii care afirmă în mod fals că România nu a respectat nişte decizii şi drepturi ale minorităţilor. Momentul nu e prielnic pentru România, am fi aşteptat mai mult respect după Centenar, dar ne asteptam la aşa ceva. Să vedem reacţia colaiţiei, deja sunt legi care întăresc statutul maghiarilor. UDMR a încercat de mai multe ori, au fost mai multe proiecte până acum, încearcă să forţeze mâna PSD, care e în dificultate, proiectul nu va trece, dar cu sprijinul ALDE trec proiecte care întăresc statutul de jure al maghiarilor", a spus jurnalistul Dan Tănasă.

"Nicio dicuţie cu PSD, ideea a existat şi înainte, dar nu am dorit să conturbăm Ziua Naţională cu scandalul. Legea e foarte simplă, rezoluţiunea de la Alba Iulia, adoptată de Marea Adunare, pe urmă urmează nişte articole care, pe de-o parte arată ce se înţelege azi prin popoare conlocuitoare. Ne trimite la legea minorităţilor naţionale, la iniţiativa unor regiuni de dezvltare, Parlamentul poate vota legea dacă regiunile respective vor să aibă dezvoltare separată, dacă corespund regulamentului, prin lege organică pot primi statut special", Marton Arpad, UDMR.

A.C.