Germania nu confirmă aderarea iminentă a Bulgariei la Schengen

Germania nu confirmă aderarea iminentă a Bulgariei la Schengen

Ambasada Germaniei la Bucureşti nu confirmă optimismul liderului grupului parlamentar al PPE din parlamentul European, Manfred Weber, în privinţa aderării Bulgariei la Schengen în 2019. Berlinul este deschis unei aderări în două etape, atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria, cu condiţia ca cele două ţări să îşi continue reforma, anunţă ambasada, pentru Realitatea.net. Liderul grupului parlamentar al PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a stârnit o amplă dezbatere la Bucureşti, cu anunţul său privind posibila aderare a Bulgariei la Schengen în 2019, cu frontierele aeriene. Discuţiile au apărut după publicarea rapoartelor Comisiei Europene în cadrul MCV, pentru România şi Bulgaria.

Întrebată de Realitatea.net dacă există un consens privind aderarea Bulgariei, ambasada Germaniei la Bucureşti subliniază că nu are cunoştinţă despre astfel de intenţii şi că o astfel de perspectivă este posibilă pentru ambele ţări, dar doar dacă ele îşi continuă reforma.

"Va multumim pentru solicitarea referitoare la declaratia recenta a membrului Parlamentului European, domnul Manfred Weber, si va raspundem dupa cum urmeaza: Astfel de intentii nu ne sunt cunoscute. In general, suntem deschisi ca, in cadrul unui dialog privind aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen, sa discutam despre perspectiva unui model in etape, in care primul pas ar putea fi renuntarea la controalele granitelor aeriene. Acest subiect este important pentru noi si ramane in continuare pe agenda. In acest sens, este indispensabil ca ambele guverne - cel român si cel bulgar - sa-si mentina eforturile de reforma", a precizat ambasada Germaniei.

Anunţul ambasadei Germaniei este consistent cu poziţia menţinută de Berlin în ultimii ani. Germania a susţinut o aderare în două etape la Schengen, cu condiţia ca România şi Bulgaria să continue reformele. Ultimul raport în cadrul MCV a criticat dur România şi a constatat un regres legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei.

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, a declarat la sfârşitul lui noimebrie că Bulgaria intră în Schengen în 2019, în timp ce România mai aşteaptă.

Manfred Weber a salutat cabinetul condus de Boiko Borisov pentru cel mai pozitiv raport de monitorizare al Comisiei Europene.

A.C.