Roxana Mînzatu: Parlamentul şi Guvernul României susţin domeniul construcţiilor prin măsuri dedicate

Roxana Mînzatu: Parlamentul şi Guvernul României susţin domeniul construcţiilor prin măsuri dedicate

Roxana Minzatu, vicepresedinte si deputat PSD, subliniaza masurile adoptate in ultimele doua zile de catre Parlament si Guvern pentru sustinerea sectorului constructiilor. Vicepresedintele PSD face referire la legea adoptata miercuri, 28 noiembrie 2018, de catre Camera Deputatilor prin care ziua de 14 Septembrie devine in mod oficial Ziua Constructorului Roman.

“Avem nevoie de un sector al constructiilor puternic, reprofesionalizat, pentru a dezvolta sustenabil economia. Noi putem sa sprijinim - prin masuri fiscale, sociale, investitii dar si prin proiecte de recunoastere a prestigiului acestei bresle care, in mod concret, e cea care a construit si va construi Romania. Acesta este motivul pentru care am initiat, impreuna cu structurile asociative ale antreprenorilor din constructii, legea care instituie o zi nationala a constructorului roman", a adaugat vicepresedintele PSD.

De asemenea, Roxana Minzatu, saluta acordul semnat în 29 noiembrie 2018, de catre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii.

“Prin acest acord, care cuprinde 19 puncte cu termene asumate, pe care le-am discutat in ultimele luni cu Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii, domeniul constructiilor este, in primul rand, recunoscut ca sector cu importanta strategica pentru tara noastra incepand cu ianuarie 2019 pentru urmatorii 10 ani", sustine Roxana Minzatu.

Unul dintre cele mai importante puncte ale acordului vizeaza salariul minim diferentiat pe sector cu taxe la angajator zero, masura care vine atat in sprijinul angajatilor cat si in sprijinul angajatorilor.
Alte puncte importante ale acordului se refera la certificarea profesionala a firmelor de constructii si la constituirea unui fond de garantie pentru firmele de constructii care sa le permita acestora sa obtina credite pentru a isi sustine activitatea, in proiectele din tara dar si din strainatate.
Masurile adoptate in aceasta saptamana de catre Guvern si Parlament sustin in mod concret domeniul constructiilor care are potentialul de a deveni unul dintre pilonii dezvoltarii economiei romanesti.
Mai mult decat atat, aceste masuri de sprijinire vin in contextul in care astazi sectorul constructiilor din Romania se confrunta cu o criza a fortei de munca - a pierdut aproape 500.000 de angajati in ultimii 28 de ani.

“Criza acestui sector vine atat din faptul ca meseriasii, specialistii aleg sa munceasca in strainatate, pentru salarii mai mari dar si din cauza faptului ca tinerii ocolesc specializarile in constructii din cauza complexitatii muncii. Impreuna cu breasla vom promova prestigiul meseriilor din constructii. In primul secol de viata al Romaniei unite, generatii intregi, milioane romani au lucrat in constructii. Dupa dascal, constructorul reprezinta profesiunea care a dat chipul Romaniei noastre, cea in care locuim, lucram, calatorim", a declarat Roxana Minzatu.

Sursa: Comunicat de presa