"Rigoletto" deschide anul, la Opera Braşov!

"Rigoletto" deschide anul, la Opera Braşov!

Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm să deschidem acest an cu cea mai recentă a Operei Braşov - "Rigoletto" de Giuseppe Verdi.
Premiera mondială a lucrării a avut loc pe 11 martie 1851, la Teatrul "La Fenice" din Veneţia, bucurându-se de un succes extraordinar chiar de la prima reprezentaţie. Deşi Verdi a ţinut să fie secretă pe toată perioada repetiţiilor, celebra arie "La donna è mobile" din actul al treilea, a fost cântată, în acea seară, de patru ori, la cererea publicului!
"Rigoletto", alături de "Il Trovatore" şi "Traviata", face parte dintr-o trilogie pe care Verdi a compus-o într-o perioadă extrem de scurtă - doi ani (1851 - 1853) - dacă stăm să ne gândim la monumentalismul acestor opere. Muzica lui Verdi, străbătută de un romantism pur, este de un rafinament aparte, iar compozitorul a reuşit să empatizeze deplin cu personajele pe care le-a creat. Povestea tragică se centrează pe licenţiosul duce de Mantova, pe Rigoletto şi pe frumoasa fiică a lui Rigoletto, Gilda. Titlul original al operei, "La maledizione" (Blestemul), se referă la blestemul adresat Ducelui şi lui Rigoletto de către un curtean a cărui fiică a fost sedusă de duce, cu încurajarea lui Rigoletto. Blestemul are loc când Gilda se îndrăgosteşte de duce şi îşi sacrifică viaţa pentru a o salva pe a acestuia de asasinii angajaţi de tatăl ei.
Noua montare de la Opera Braşov îi aparţine regizorului italian Matteo Mazzoni, care a apelat la câteva subterfugii: recrearea atmosferei tipic italiene a unei străzi de Ev Mediu din oraşul Mantova, cu natura şi clădirile specifice, reproducerea picturii "Căderea Titanilor" a lui Giulio Romano, apelarea la tehnici moderne cum ar fi bodypainting-ul - realizat de Giusy Campolungo (campioană europeană şi vicecampioană mondială la bodypainting) şi Lucia Postacchini din Italia, dar şi prin introducerea unui personaj surpriză. Scenografia şi costumele au fost create de Rodica Garştea. Conducerea muzicală a acestui spectacol îi aparţine maestrului Mircea Holiartoc.
În distribuţia spectacolului de sâmbătă, îi veţi putea urmări pe soliştii: Fülöp Marton (Opera Maghiară Cluj-Napoca) - Rigoletto, Nicoleta Chirilă - Gilda, Mihai Irimia - Ducele de Mantova, Dan Popescu - Sparafucile, Carmen Topciu - Maddalena, Cristina Roşu - Giovanna, Marian Reşte - Contele de Monterone, Paul Tomescu - Marullo, Dan Ionescu - Borsa, Lorand Cristian - Contele de Ceprano, Simona Manole - Contesa de Ceprano, Mihaela Marele - Pajul, alături de Diana Drăgan, Miruna Moldoveanu, Meda Enăcache - balet.
De asemenea, în spectacol, îi puteţi vedea pe Victor Panţuru - figuraţie extraordinară, Emilia Mirea - Eva şi pe Sara Györfi, Maria Manea - Copiii.
Îşi dau concursul Orchestra şi Corul Operei Braşov (pregătit de maestrul Leonard Boga). Asistenţa de regie şi regia tehnică îi aparţin Silviei Papadopoulos.

Preţ bilete: 40 lei - în sală; 30 lei - la balcon lateral
Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni - Vineri 10 - 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).
D.R.