Sărbătoare mare pe 10 ianuarie

Sărbătoare mare pe 10 ianuarie

Sărbătoare mare pentru creştini pe data de 10 ianuarie. Doi mari sfinţi sunt sărbătoriţi joi. Cuviosul Antipa de la Calapodeşti şi Sfântul Grigorie al Nisei sunt prăznuiţi de creştini. Cuviosul Antipa de la Calapodeşti a fost român şi a fost trecut în rândul sfinţilor în 1992. Sfântul Grigorie de Nyssa (335-395) a fost episcop de Nyssa şi este unul din marii părinţi capadocieni, alături de fratele său Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Grigorie de Nazianz, scrie Creştin Ortodox.ro. În continuare vă prezentăm Rugăciunea către Cuviosul Antipa de la Calapodeşti pe care este bine să o spui de fiecare dată când ai nevoie, potrivit Doxologia.

""Povăţuitor preaînţelept al călugărilor şi înger pământesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Antipa, înfrânându-ţi trupul cu nepătimirea şi luminând inimile credincioşilor cu strălucirea virtuţilor tale. Pentru aceasta te-ai făcut locaş preacinstit al Sfântului Duh şi în ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Ca pe o vistierie a nevoinţelor sihăstreşti, te lăudăm pe tine, Cuvioase Părinte Antipa; ca cel ce te-ai învrednicit, prin harul lui Dumnezeu, a dobândi împlinirea virtuţilor şi lucrarea rugăciunii celei curate, înstrăinându-te de patria şi neamul tău. Pentru aceasta, într-un glas, cu bucurie îţi cântăm: Bucură-te, Părinte Antipa, iubitorule de pustnicie! Amin"".

A.C.