Puteţi fi amendaţi chiar dacă aveţi anvelope de iarnă!

Puteţi fi amendaţi chiar dacă aveţi anvelope de iarnă!

Şoferii sunt obligaţi să aibă maşina echipată cu anvelope de iarnă dacă circulă pe o şosea acoperită de zăpadă, gheaţă sau polei. Dacă nu se conformează legii, şoferii pot fi amendaţi şi pot rămâne fără certificatul de înmatriculare. Totuşi, poliţia poate da amenzi şi dacă maşina este echipată cu astfel de anvelope. Codul Rutier 2019 spune că poliţistul rutier îţi poate reţine certificatul de înmatriculare şi îţi poate da o amendă de până la 725 de lei, chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă. Orice anvelope, de vară, de iarnă sau all season, dacă sunt uzate peste limita legală, şoferii vor primi amenzi şi li se vor reţine certificatul de înmatriculare. Şoferii sunt obligaţi să aibă maşina echipată cu anvelope de iarnă dacă circulă pe o şosea acoperită de zăpadă, gheaţă sau polei. Dacă nu se conformează legii, şoferii pot fi amendaţi şi pot rămâne fără certificatul de înmatriculare. Totuşi, poliţia poate da amenzi şi dacă maşina este echipată cu astfel de anvelope.

Limita legală a uzurii anvelopelor este de 2/32 inch, mai precis 1,6 milimetri, limită impusă de legi care ţin de siguranţa rutieră, standardizate la nivel mondial.

Martorii de uzură sunt în număr de minimum şase şi sunt, de fapt, nişte bare din cauciuc poziţionate între blocurile profilului de pe anvelopă. Martorii de uzură au, la toate anvelopele de pe piaţă, o înălţime de 1,6 milimetri.

Limita minimă admisă mentţonată în Codul Rutier este data de martorul de uzură care este pe anvelopă. Aşadar, dacă un agent de circulaţie te opreşte şi observă că suprafaţa de rulare a anvelopei este sub limita legală dată de martorul de uzură, poţi primi amendă conform Codului Rutier, art. 100, cu o amendă din clasa II, adică 4-5 puncte, ceea ce inseamna pana la 725 de lei. Plus măsura complementară de reţinere a certificatului de înmatriculare.

A.C.