Anunţ important pentru şoferi, s-ar putea schimba Codul Rutier

Anunţ important pentru şoferi, s-ar putea schimba Codul Rutier

Ordonanţa privind circulaţia pe drumurile publice ar putea să fie modificată, dacă reacţia cetăţenilor este favorabilă. Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002
Textul proiectului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro până în 31 ianuarie.
Principala schimbare vine din clarificări privind dispozitivele interzise să fie ţinute în mână sau folosite cu mâinile, în timpul mersului. Nu doat telefonul mobil, va intra în această categorie, ci şi a orice dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).
"Totodată, pentru nerespectarea acestei norme de conduită se introduce o nouă sancţiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare. În plus, sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti).
Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor. Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule", se arată într-un anunţ postat de Prefectura Braşov.
Proiectul prevede că noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Pe perioada celor 60 de zile, poliţia rutieră din cadrul Poliţiei Române va desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic cu privire la aceste modificări

G.I.
Foto: edgarsnyder.com