OFICIAL. Vatican: Papa Francisc vine în România pe 31 mai. Vizite la Bucureşti, Iaşi, Șumuleu Ciuc şi Blaj

OFICIAL. Vatican: Papa Francisc vine în România pe 31 mai. Vizite la Bucureşti, Iaşi, Șumuleu Ciuc şi Blaj

Ceea ce până ieri a fost un zvon, de astăzi e oficial. Papa Francisc va veni în România, în luna mai a acestui an, la 20 de ani după precedenta vizită a unui Suveran Pontif - Ioan Paul al II-lea la Bucureşti. Anunţul oficial a fost făcut de Vatican şi de Administraţia Prezidenţială. Sala de Presă a Sf. Scaun a anunţat astăzi că papa Francisc efectuează o călătorie apostolică în România în zilele 31 mai - 2 iunie 2019 (vineri, sâmbătă şi duminică) cu etape la Bucureşti, Iaşi, Șumuleu-Ciuc şi Blaj. Vizita Sfântului Părinte are loc la invitaţiile primite din partea Preşedinţiei, Guvernului şi a Conferinţei episcopilor din România. Anunţul a fost difuzat vineri de directorul interimar al Sălii de Presă, dr. Alessandro Gisotti. Programul detaliat al călătoriei de trei zile, cu întâlnirile oficiale şi programul liturgic, va fi publicat la timpul potrivit, se arată în comunicatul Vaticanului.

În noiembrie, Monseniorul Robu anunţa vizita Papei
Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, monsienorul Ioan Robu, a fost anul trecut în vizită la Vatican şi anunţa vizita Sfântului Părinte.

"Întâlnirea cu Papa a fost lungă pentru că fiecare dintre noi a avut ocazia să vorbească", a declarat monsienorul Robu, pentru Catholic News Agency.

Deşi nu a oferit detalii asupra vizitei de anul viitor, arhiepiscopul Robu a spus că poate anunţa că Papa Francisc va veni în România.

"Data şi programul nu au fost fixate încă, Sfântul Scaun şi autorităţile române vor stabili detaliile într-o viitoare discuţie. Și Biserica Ortodoxă va fi implicată în discuţii, ca religie majoritară în România. Papa a confirmat, totuşi, că va veni în 2019", a declarat Robu.

Prelatul catolic a declarat că relaţiile dintre Biserica Catolică şi cea Ortodoxă din România variază în funcţie de rit. "Nu sunt tensiuni între ortodocşi şi catolicii de rit latin", în timp ce relaţiile dintre greco-catolici şi ortodocşi sunt îngheţate, şi asta în mare măsură din cauza discuţiilor privind retrocedarea lăcaşurilor greco-catolice confiscate de regimul comunist şi atribuite ortodocşilor.

În 1948, regimul comunist a scos în afara legii Biserica Greco-Catolică, lăcaşurile de cult au fost confiscate, o parte dintre preoţi au sfârşit în închisori sau la Canal.

Monseniorul Robu, critici la adresa Patriarhului Daniel
În declaraţia oferită Agenţiei de Presă Catolice, şeful Bisericii Catolice nu s-a ferit să-l critice pe Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, pe care l-a pus în contrast cu precedesorul său, Patriarhul Teoctist.

Robu a invocat momentul de acum aproape 20 de ani, al vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România şi relaţia excelentă pe care acesta a avut-o cu Patriarhul Teoctist, atunci când fiecare dintre ei a participat la slujba celeilalte confesiuni.

Dar vremurile s-au schimbat, a adăugat arhiepiscopul, şi acele momente nu mai par posibile astăzi. "Patriarhul Daniel, care a preluat conducerea Bisericii Ortodoxe în 2008, nu a încurajat celebrarea de rugăciuni comune între confesiuni, nici cu catolicii, nici cu alte credinţe. Nu a existat nicio slujbă comună în timpul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor", afirmă Robu.

Mai mult de atât, în cazul "căsătoriilor mixte între catolici şi ortodocşi, aceştia din urmă cer trecerea la ortodoxie prin botez pentru a celebra nunta. Uneori, atunci când un catolic este cavaler de onoare la o nuntă ortodoxă, preotul îi cere să se convertească la ortodoxie şi să semneze convertirea pe loc", susţine Robu.

După 20 de ani

Pe 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea ajungea la Bucureşti. Momentul a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 când un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă, scrie descopera.ro.

"Vin pe pământul vostru ca pelerin al păcii, al fraternităţii şi al înţelegerii în sânul naţiunilor, între popoare şi între discipolii lui Cristos. Pe parcursul diferitelor etape ale vizitei mele, voi întâlni diversele comunităţi ecleziale, ca şi poporul român. Mulţumesc din inimă Beatitudinii Sale Teoctist Patriarhul României, pentru cuvintele de un venit. Întâlnirea noastră şi momentele de rugăciune pe care le vom împărtăşi sunt dovezi elocvente de fraternitate evanghelică. Pe linia ultimului Conciliu şi în perspectiva marelui Jubileu, gesturile sunt cele care marchează în mod semnificativ drumul unităţii creştinilor. Doresc ca păstorii şi credincioşii să facă, la rândul lor, gesturi concrete de dialog şi de primire reciprocă, ce vor demonstra că iubirea fraternă în Cristos nu e o vorbă în zadar ci o componentă a vieţii creştine şi a Bisericii", a spus Papa Ioan Paul al II-lea într-un discurs susţinut la Palatul Cotroceni.

A.C.