Decimarea DNA Oradea

Decimarea DNA Oradea

Conform unor surse judiciare, procurorul şef interimar al DNA, Călin Nistor, a solicitat săptămâna trecută Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din funcţie a procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean de la Serviciul Teritorial Oradea, despre ale căror abuzuri şi alte nelegalităţi ziarul Cotidianul a publicat peste 30 de articole. Solicitarea vine în urma unui control efectuat la DNA Oradea de o echipă condusă de procurorul şef Marius Bulancea de la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie. Iniţial, actualul şef interimar al DNA le-a solicitat procurorilor Man şi Ardelean să demisioneze, dar aceştia au refuzat. Ba, mai limbutul şi fudulul procuror Ardelean, apropiat ca temperament coleric şi limbaj trivial de fostul său camarad de arme Mircea Negulescu - Portocală de la DNA Ploieşti, a invocat că "se transmite astfel un semnal către infractori că ne pot elimina din DNA prin campanii de presă".

Infractorul Ardelean
S-a găsit să vorbească tocmai un procuror acuzat că ar fi comis infracţiuni cu duiumul. Un procuror care a fabricat denunţuri mincinoase, la dictare sau prin corespondenţă pe email. Un procuror care a instigat la mărturie mincinoasă şi a ticluit declaraţii mincinoase, prin constrângere şi prin promisiuni nelegale. Un procuror care a adăugit şi a substituit declaraţii. Un procuror care a falsificat mandate de aducere şi procese verbale de înştiinţare a avocaţilor inculpaţilor. Un procuror care s-a lăudat că poate aranja testele poligraf cu psihologi de la Oradea sau de la Cluj. Un procuror care a spionat judecători din Oradea şi Satu Mare pentru a-i şantaja să pronunţe soluţii pe placul DNA. Un procuror care a avut necuviinţa să spună că o judecătoare de la Curtea de Apel Cluj "suferă de boli psihice grave" pentru că a pronunţat soluţii de achitare sau de restituire în dosare instrumentate de DNA. Un procuror care s-a implicat cu impertinenţă inclusiv în citarea şi audierea unor martori în faza de cercetare judecătorească.
Un procuror care s-a implicat în liberarea condiţionată a unor infractori deosebit de periculoşi, condamnaţi pentru infracţiuni de tâlhărie, şantaj, constituire de grup infracţional organizat, pe care i-a folosit ca denunţători. Un procuror care a scăpat infractori suspectaţi de evaziune fiscală, înşelăciune calificată şi spălare de bani de milioane de euro, care erau protejaţi de lideri politici importanţi sau de foşti consilieri prezidenţiali. Un procuror care şi-a dovedit neomenia în tulburătorul caz Nela Secară, o femeie de afaceri din Oradea pe care a nenorocit-o după ce a arestat-o şi a trimis-o în judecată pentru fapte care s-au dovedit că nu există după şase ani. Nela Secară a fost achitată definitiv la finele anului trecut, dar lupta cu nedreptatea i-a distrus afacerea, familia şi sănătatea, îmbolnăvindu-se de cancer şi de Parkinson.
Acest procuror impertinent nu a realizat nici în al doisprezecelea ceas că este bun de legat şi că ar trebui să se căiască, nu să-şi arate în continuare fudulia şi prostia. După ce a fost audiat la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General în legătură cu înregistrarea din care rezulta că punea la cale strategii de intimidare a judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea împreună cu alţi patru colegi, a făcut pe inocentul, afirmând "Doamne, cum să intimidăm judecători!", şi pe victima, invocând că prin acea înregistrare i-a fost violată viaţa privată. A repetat acest lucru după câteva zile, când a anunţat că a depus plângere la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie împotriva presupusului autor al înregistrării compromiţătoare. Vajnicul procuror inventează astfel conceptul de viaţă privată în serviciul public.

Telefonul lui Man
Procurorul Cristian Ardelean şi-ar fi îndreptat plângerea penală, potrivit unor surse bihorene, împotriva actualei şefe interimare a DNA Oradea, Felicia Popovici, pe care o bănuie că ar fi realizat înregistrarea difuzată presei întrucât este singurul procuror de la Serviciul Teritorial Oradea a cărui voce nu apare pe aceasta. Minte scurtă, vorbă multă, procurorul Ardelean riscă să fie condamnat pentru infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, denumită anterior denunţare calomnioasă. Pentru că se ştie cu certitudine că nu actualul, ci fostul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, a înregistrat discuţia purtată în data de 19 ianuarie 2018. Man a înregistrat această discuţie pe telefonul său mobil, ca de altfel toate discuţiile la care participa.
Telefonul cu înregistrarea a fost predat săptămâna trecută la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie de către persoana în posesia căreia a ajuns în mod legal. Persoana în cauză a cumpărat aparatul de la un comerciant de telefoane şi a descoperit înregistrarea explozivă în perioada sărbătorilor de iarnă. Aparatul va fi supus unei expertize informatice, existând indicii că ar conţine şi alte discuţii interesante. Ciprian Man a deţinut telefonul cu pricina în perioada în care a fost procuror şef al DNA Oradea şi în cele şase luni în care a fost detaşat în structura centrală. Nu este exclus ca pe acesta să fie găsite şi vocile şefilor DNA care l-au cocoloşit şi protejat pe Man, inclusiv a Laurei Codruţa Kovesi.
Dacă CSM va da curs solicitării de revocare a procurorilor Man şi Ardelean, unitatea de elită a DNA de la Oradea va fi decimată la fel ca şi cea de la Ploieşti. La DNA Ploieşti au fost revocaţi procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea, iar alţi trei procurori (Giruela Deaconu, Alfred Savu şi Cerasela Răileanu) au demisionat. La fosta unitate de elită prahoveană au mai rămas procurorul şef interimar Nicolae Marin, detaşat din structura centrală, şi un procuror subaltern. La Oradea, doi din cei cinci procurori participanţi la discuţie au părăsit Serviciul Teritorial al DNA în cursul anului trecut, după revocarea fostei lor şefe Laura Codruţa Kovesi. Procurorul Adrian Muntean a plecat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita iar procurorul Cosmin Pantea s-a reîntors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş. Dacă vor fi revocaţi Man şi Ardelean, în Serviciul Teritorial Oradea vor mai rămâne doi procurori, cu doi-trei ani vechime în DNA: şefa interimară Felicia Popoviciu şi Lucian Rus. Nu e niciun păcat şi niciun regret, pentru că s-au autodevorat şi s-au autodetonat singuri.

Valer Marian