Muzeul Naţional Bran a fost redeschis. Deocamdată cu o singură secţie

Muzeul Naţional Bran a fost redeschis. Deocamdată cu o singură secţie

Muzeul Naţional Bran a fost salvat de la desfiinţare. Instituţia de cultură a fost redeschisă într-un alt spaţiu, de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale Valer-Daniel Breaz, a secretarului de stat, Alexandru Pugna şi a deputatei Roxana Mînzatu.

Turiştii vor putea vizita, astfel, din nou, locul în care sunt expuse obiecte provenite din fondul regal al Castelului Bran dar şi alte colecţii de artă reprezentative. Pentru început a fost deschisă secţia dedicată Reginei Maria.
"Felicit echipa Muzeului Bran. Am fost aproape de efortul lor din ultimii doi ani spre a salva instituţia de la un risc foarte real de a fi desfiinţat. Aprecieri celor care au ocupat demnitatea de ministru al culturii pentru sprijinul constant oferit şi pentru bugetarea necesară închirierii şi amenajării unui nou sediu pentru acest Muzeu care poate pune în valoare mii de exponate. Sper ca vor susţine creşterea acestui proiect şi în anii ce vin. Felicit comunitatea din Bran şi pe toţi cei care le sunt alături pentru ca identitatea şi istoria acestor ţinuturi din inima României să se păstreze şi să ajungă la noi toţi, prin carte, expoziţie, evenimente.", a scris Roxana Mînzatu pe pagina sa de Facebook.
Imobilul care găzduieşte acum muzeul a fost Pensiunea Inima Reginei, un loc care oferă condiţii de
conservare a obiectelor de inventar.
Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi includea atât castelul, cât şi Vama Medievală. După retrocedarea castelului, în 2009, obiectele care aparţineau muzeului au fost mutate în clădirea Vămii. Și aceasta a fost retrocedată, în 2015, tot Familiei de Habsburg. Conform unei convenţii cu Ministerul Culturii, piesele de patrimoniu aveau termen de evacuare anul trecut.

G.I.