Festivitatea de decernare a distincţiei UNESCO Tezaur Uman Viu acordată domnului Iosif Iepure

Festivitatea de decernare a distincţiei UNESCO Tezaur Uman Viu acordată domnului Iosif Iepure

Muzeul de Etnografie Braşov vă invită joi, 14 martie 2019, ora 14.00 la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Piaţa Sfatului nr. 15 la festivitatea de decernare a distincţiei UNESCO Tezaur Uman Viu acordată domnului Iosif Iepure pentru prestigioasa sa activitate dedicată păstrării şi transmiterii unuia dintre cele mai prodigioase obiceiuri din sud-estul Transilvaniei, Junii din Șcheii Braşovului.
Personalitate puternică, domnul Iosif Iepure a transmis timp de zeci de ani atitudini şi practici de învăţare a celor mai tineri, fiind un exemplu personal, de excepţie, care a înţeles ce înseamnă o moştenire culturală importantă pentru identitatea comunităţii şcheienilor braşoveni.
La eveniment vor participa păstrători şi purtători ai valorilor cultural identitare româneşti, care au primit acest titlu onorific la ediţiile precedente, maestrul - coregraf Ioan Pumnea, cojocarul Dumitru Sofonea din Drăguş şi dna. Barko Etelka un simbol al comunităţii ceangăilor care a reuşit să păstreze nealterată tradiţia încondeierii ouălor de Paşte şi să transmită acest meşteşug generaţiilor tinere.
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în colaborare cu Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a organizat pe data de 1 martie 2019, evenimentul "Gala Tezaure Umane Vii - 2019". Cu această ocazie, au fost premiate şi decorate persoanele declarate Tezaure Umane Vii în anul 2018, precum şi cele care au fost declarate tezaure umane vii în ediţiile anterioare ale programului. Scopul evenimentului a fost recunoaşterea şi promovarea creatorilor şi păstrătorilor de valori tradiţionale care susţin patrimonial cultural imaterial din România.