Ucraina riscă să rămână fără veniturile din tranzitul gazului rusesc

Ucraina riscă să rămână fără veniturile din tranzitul gazului rusesc

În 2019 expiră acordul dintre compania ucraineană NAFTOGAZ şi GAZPROM pentru tranzitul gazelor din Rusia spre Europa. Prin reţeaua de conducte din Ucraina se poate asigura tranzitul unei treimi din importurile de gaz ale UE din Rusia. Dacă această rută va fi ocolită, veniturile Ucrainei scad cu echivalentul a 4 la sută din PIB, ceea ce ar produce un dezechilibru financiar greu de suportat de o economie şi aşa aflată în dificultate . Uniunea Europeană s-a implicat în negocieri, sperând la un nou acord, trilateral, care să asigure siguranţa energetică a consumatorilor şi folosirea în continuare a rutei ucrainiene pentru tranzitul gazelor. Între NAFTOGAZ şi GAZPROM există un litigiu istoric, Rusia fiind obligată să plătească 2,5 miliarde dolari prin decizia Curţii din Stockholm. Naftogaz a mai deschis o mediere prin care solicită de la Gazprom 12,5 miliarde dolari.

Tema gazului rusesc se află şi între temele de dezbatere din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina.

Ucraina şi o serie de ţări din UE şi NATO critică puternic proiectele NORD STREAM 2 şi TURK STREAM aflate în construcţie avansată care vor compensa ruta de tranzit din Ucraina.

A.C.