Preşedintele Iohannis, declaraţii despre bugetul pe 2019: "PSD-ul a picat şi ultimul test al responsabilităţii"

Preşedintele Iohannis, declaraţii despre bugetul pe 2019: "PSD-ul a picat şi ultimul test al responsabilităţii"

Klaus Iohannis a făcut o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în legătură cu bugetul pe anul 2019. Preşedintele i-a criticat pe cei din PSD pentru că au "picat şi ultimul test al responsabilităţii" şi au retrimis Legea bugetului fără vreo modificare.

"PSD-ul a picat şi ultimul test al responsabilităţii. Legea bugetului de stat pe care am retrimis-o Parlamentului pentru corectarea gravelor erori din conţinutul său a ajuns la promulgare neschimbată. O zi, o singură zi. Atât a alocat PSD-ul în Parlament pentru reeximanarea unui proiect atât de important pentru ţară", a declarat Iohannis.

Preşedintele a afirmat faptul că refuzul PSD de a modifica legea bugetului va avea efecte negative asupra economiei.


"Este, nu doar o crasă lipsă de seriozitate, este de-a dreptul rea voinţă refuzul PSD de a repara un buget care, în mod evident, va genera efecte negative în economie resimţite de cetăţeni. Mi-aş fi dorit să promulg un buget bun pentru România şi pentru români. Nu a fost să fie. Dintr-o logică exclusiv politicianistă, PSD nu a ţinut cont de nimic şi a mers mai departe cu bugetul ruşinii naţionale".

"Când nici în acest an nu vom avea spitale şi autostrăzi, dar vom avea preţuri majorate, noi taxe şi impozite, deficite şi dezechilibre economice, adevărul nu va mai putea fi contestat. PSD este singurul vinovat pentru întârzierea progresului României".

Iohannis a mai spus că întârzierea privind bugetul pe 2019 a fost cauzată de faptul că Guvernul l-a trimis pentru dezbateri cu trei luni mai târziu decât prevedea legea.

"Degeaba încearcă PSD să găsească ţap ispăşitor când, de fapt, bugetul a fost întârziat doar pentru că Guvernul l-a aprobat şi l-a trimis Parlamentului pentru dezbateri cu o întârziere de trei luni de zile faţă de termenul prevăzut de lege. Majoritatea pesedistă, interesată mai degrabă de cumetrii poitice şi de lupta împotriva justiţiei, demonstrează o lipsă gravă de responsabilitate în ceea ce priveşte finaţele publice şi situaţia economică a României".

"Exemplul ordonanţei 114 ne arată că această guvernare este toxică pentru stabilitatea economică şi financiară a României şi pentru bunăstarea populaţiei, în acelaşi timp, populaţie care suportă în fiecare zi costurile finale ale incompetenţei şi imposturii PSD-ului. Experimentele unor aşa-zişi vizionari din PSD ameninţă viitorul unor sectoare economice vitale pentru România. Au făcut un buget care să dea frumos pe hârtie, dar care e bazat pe promisiunea că la rectificarea bugetară se vor astupa anumite găuri. Sunt invocate cu cinism în discursuri populiste categoriile cele mai vulnerabile, însă deciziile politice arată că PSD nu e deloc interesat de ceea ce se întâmplă cu aceşti oameni".

Preşedintele României a mai criticat Guvernul că nu a mărit pensiile românilor, aşa cum a promis în programul de guvernare. Iohannis i-a atras atenţia premierului Dăncilă că "pentru anul 2019 creşterea pensiilor este doar la un sfert din ce aţi promis".

"În legătură cu pensiile constat că la Guvern se trăieşte într-o lume paralelă. Nu doamnă prim-ministru, nu aţi mărit nimic anticipat. Încetaţi să-i mai amăgiţi pe români şi citiţi propriul dumneavoastră program de guvernare. Da, acela. Din scoarţă în scoarţă. Acolo scrie clar că în 2018, punctul de pensie va fi 1.100 de lei, iar în 2019 va fi 1.265 de lei. Știţi cât este punctul de pensie acum? Nu, nu este 1.265 de lei, aşa cum aţi promis şi cum scrie în programul dumneavoastră de guvernare, este 1.100 de lei. Abia în septembrie, cu creşterea pe care aţi promis-o şi pe care, sincer, nu ştiu dacă o veţi respecta, va creşte la ce aţi promis pentru tot anul. Deci pentru anul 2019 creşterea pensiilor este doar la un sfert din ce aţi promis şi doar pe ultimul trimestru. Iar ceea ce numiţi dumneavoastră creşteri anticipate reprezintă doar o acordare întârziată a drepturilor care au fost promise şi se cuvin pensionarilor. Acesta e adevărul cu pensiile promise şi mărite", a adăugat preşedintele.

Iohannis: "Guvernarea PSD a eşuat"

"Întotdeauna alţii, nu cei din PSD sunt de vină pentru starea educaţiei, pentru situaţia din sănătate, pentru problemele bugetelor locale, pentru întârzierea majorării alocaţiilor copiilor şi pentru drepturile încălcate ale pensionarilor. În realitate, toată guvernarea pesedistă din ultimii doi ani e o mare gaură neagră pentru economia românească şi pentru guvernarea românească. Sau mai bine spus, guvernarea PSD a eşuat".

Preşedintele Iohannis şi-a declarat susţinerea pentru campania ""România vrea autostrăzi"". El a transmis românilor care îşi vor înceta activitatea timp de 15 minute la ora 15 în semn de protest faţă de lipsa autostrăzilor că se află alături de ei.

"Iar în legătură cu protestul care se desfăşoară astăzi, la ora 15, un protest pentru autostrăzi, vreau să ştie protestatarii că sunt alături de ei şi eu".

A.C.