Cine este Ștefan Mandachi, suceveanul care a construit primul metru de autostradă din Moldova

Cine este Ștefan Mandachi, suceveanul care a construit primul metru de autostradă din Moldova

Ștefan-Valentin Mandachi, suceveanul care a construit primul metru de autostradă din România, este un antreprenor şi avocat român, fondatorul mai multor francize printre care şi cel mai mare lanţ de restaurante cu specific grecesc tip servire rapidă din România şi estul Europei, Spartan. S-a născut la Călăraşi dar la scurtă vreme familia s-a mutat la Suceava. Aici a urmat cursurile şcolii primare "Ion Creangă" şi ale Colegiului Naţional "Petru Rareş". A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. A urmat un masterat în Știinţe Penale în cadrul aceleiaşi universităţi. Din 2009 face parte din Baroul Suceava ca avocat definitiv.

În primii ani după terminarea facultăţii a profesat ca avocat însă a continuat în paralel şi alte activităţi antreprenoriale pe care le începuse din timpul facultăţii. Din perioada liceului şi-a manifestat pasiunea pentru afaceri dar a fost îndrumat către studii de drept. După mai multe afaceri minore începute în timpul facultăţii, în 2012 a deschis un restaurant cu servire rapidă, fiind provocat de potenţialul pieţei cu carne rotisate. A configurat un nou concept de restaurant cu specific grecesc, restaurantul Spartan. În 2013 s-a deschis a doua locaţie Spartan în Uvertura Mall Botoşani. Primul restaurant în sistem de franciză s-a inaugurat în 2014. Ulterior, Spartan a deschis noi restaurante în toate regiunile României. În luna februarie 2019 Spartan avea deschise 41 restaurante, fiind pe locul trei în categoria restaurantelor tip fast-food după McDonalds şi KFC.

A fondat una dintre cele mai dezvoltate francize autohtone, Spartan. La finalul anului 2018 în întreg lanţul de restaurante, locaţii proprii şi francize, lucrează un număr de peste 1000 angajaţi. Cifra de afaceri anuală a companiilor principale a lui Ștefan Mandachi a crescut la 15,6 milioane euro în 2018. Cifra de afaceri a întregii reţele inclusiv francizele se ridică la 27,6 milioane euro. În 2015 a lansat conceptul Hercule, restaurant tip tavernă cu specific grecesc. În 2018 a finalizat după doi ani prima franciză hotelieră românească, Mandachi Hotel & Spa, în urma unei investiţii de 7.5 mil euro. Complexul hotelier este format din mai multe branduri, fiecare în parte având statut de franciză independentă. Mandachi Hotel & Spa este format din restaurant Don Stefano, Mefi Cafe, Magnificus Plaza, BumBumBox şi primul spa cu ceaiuri BIO din România, BIO Transylvania.

A.C.