ANAF vrea să verifice cum cheltuiesc ONG-urile banii proveniţi din donaţii

ANAF vrea să verifice cum cheltuiesc ONG-urile banii proveniţi din donaţii

ANAF vrea să verifice modul în care ONG-urile cheltuiesc banii proveniţi din donaţii. Iar pentru asta le cere organizaţiilor să se înscrie în baza de date a FISC-ului şi să depună declaraţii fiscale.
ANAF a comunicat acest lucru în urmă cu puţin timp. Se va înfiinţa un registru al entităţilor şi unităţilor. Vor trebui, atât fundaţiile, cât şi ONG-urile, să depună o cerere pe site-ul ANAF. Fiecare unitate sau entitate de cult va trebui să respecte şi nişte condiţii pentru a se înscrie în acest registru. Dacă desfăşoară activitate în domeniul pentru care a fost constituită, dacă a îndeplinit toate obligaţiile fiscale declarative, dacă nu are obligaţii fiscale restante sau dacă a depus situaţii financiare anuale. Doar în aceste condiţii se pot înscrie ONG-urile şi fundaţiile.

Se va face acest lucru online, se va completa o cerere, iar împreună cu cererea, entitatea respectivă va depune şi certificatele de atestare fiscală. Astfel, această entitate e înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe locale.

Cei din ANAF vor să afle cine sunt ONG-urile, ce fundaţii sunt în România, de la cine primesc donaţii şi vor să vadă şi cum cheltuiesc aceşti bani.

A.C.