Cum ar sta, de fapt, lucrurile la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie. Replica doctorului Grigoriu

Cum ar sta, de fapt, lucrurile la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie. Replica doctorului Grigoriu

Lucrurile nu sunt nici pe departe limpezi la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie Braşov. Vineri, preşedintele CJ a anunţat într-o conferinţă de presă că a decis să numească un interimar la conducerea unităţii sanitare, un profesor universitar, Nicușor Bâgiu, medic ginecolog. Afirmaţiile lui Adrian Veştea au primit şi replica din partea doctorului Grigoriu.


"Se face confuzia intre Consiliul de administraţie si comisia de concurs care nu cuprindea decat o parte dintre membrii Consiliului de administraţie si un manager de la alt spital. Referitor la acuzaţia ca mai multi colegi universitari au fost obligaţi să plece, de fapt sunt doi : un profesor universitar care depasise vârsta de pensionare nemaiputand activa ca sef de sectie in cadrul spitalului, fapt certificat in repetate randuri de catre serviciul resurse umane din acea perioada , caruia i s-a oferit alternativa legala de a ramane in continuare medic cu rang de profesor consultant , dar a ales sa paraseasca unitatea; un asistent universitar cu jumătate de norma care a plecat de buna voie spre sectorul privat dupa ce a expirat termenul legal din contractul de muncă si prevazut in ROI care prevedea ca după 3 luni de concediu fara plata, fie sa aduca documente care sa ateste o eventuală formare profesionala sau tratarea unei afectiuni cronice in strainatate etc pt a se putea prelungi pana la 1 an acest concediu. A ales insa sa părăsească unitatea neprezentand aceste documente.
Spitalul a angajat in contra-partidă medici primari cu o înaltă performanţă profesională, dintre care unul care a activat timp de mai mulţi ani în Franţa exact in domeniul trombolizei in AVC. Singurul impediment major pentru care unitatea nu putea adera la un program national era lipsa unui CT performant , lucru cerut de catre conducerea spitalului anual Consiliului judeţean si Ministerului Sanatatii, in ultimii 5ani ,dar care nu au răspuns pozitiv la acest demers , drept urmare managerul unitatii a ales sa adere in Programul de dezvoltare P8 (din fonduri Europene ), care va asigura dotarea spitalului cu acest CT ,aparat de radiologie ultra-performant cu sistem Real time de transmitere a imaginilor si inca cateva aparate de inalta performanţă a caror achiziţionare ar duce la clasificarea unitatii ca Centru de Excelenta pt intreaga zona Transilvania Sud. Vizita finala de evaluare a avut loc joi 14-03-2019 , cu rezultate favorabile.

Referitor la disparitia documentului afisat la avizier , tin sa precizez faptul ca eram in concediu de odihna in acea perioada, iar paza unitatii este asigurată de firma autorizata care ar putea eventual oferi raspunsuri cu privire la acest subiect. In legatura cu proiectul de recuperare a mainii pacientiilor care au suferit un AVC printr-un program de recuperare in mediu virtual, am cerut in repetate randuri o expunere detaliată a performantelor care ar putea fi obţinute prin aplicarea lui. Raspunsurile primite fiind numai despre necesitatea unui spatiu a carui suprafaţa a variat de la un raspuns la altul , intre 14 mp si 20 mp. Avand in vedere ca Spitalul, prin manager si Consiliul judetean, a accesat si un program de eficientizare energetică si recompartimentare a saloanelor existente , care urma sa inceapa in 2018 si, din ratiuni necunoscute, a fost amânat pe 2019 , nu se mai puteau face niciun fel de modificări structurii actuale fara a se pune in pericol finantarea celor 4 milioane de euro , lucru explicat in detaliu d-nei conf Miclaus.
Tin sa mentionez faptul ca in acest moment Baza de recuperare dispune de aparatură completa, acreditata la nivel national , de ultima generaţie, care asigură tratamentul pacienţilor in cele mai bune conditii, datorita efortului echipei de conducere a spitalului.
Referitor la afirmaţia ca nu a fost dusa la îndeplinire semnarea contractului de inchiriere pentru sectia de psihiatrie care functioneaza in imobilul de pe str Eminescu , tin sa precizez ca, in pofida faptului că avocatul doamnei proprietar al cladirii ne-a transmis ca suma chiriei este nenegociabila , la fel ca si durata , lucru comunicat de mine Consiliului judeţean, am intreprins demersuri vineri ,8 martie 2019, pentru a negocia direct cu d-na proprietar, iar luni, 11 martie 2019, a fost semnat actul adiţional de prelungire a contractului pana la sfarsitul anului 2019, in suma finala de 10 000 euro /luna , cu 500 euro mai putin decat suma initiala. Documentul a fost depus luni, 11 martie 2019, la registratura Consiliului judeţean dupa anuntarea prealabilă prin telefon a domnului vicepreşedinte Adrian Gabor.
Referitor la acuzatia ca posturile de sef de sectie nu au fost scoase la concurs , tin sa mentionez faptul ca printr-o dispoziţie emisa la sfârşitul anului 2017 de catre Consiliul judetean Brasov a fost blocată ocuparea posturilor pe secţiile clinice ,,in asteptarea unui act normativ care sa reglementeze acest lucru ,,. In mai 2018, cand aceste posturi au fost deblocate, spitalul se gasea in reorganizare asteptand toate avizele de la Ministerul sănătăţii, Universitate ,Consiliul judeţean, care au sosit doar in momentul in care mai avem aprox 2 luni pana la preconizatul concurs de ocupare a postului de manager,care trebuia sa se desfasoare in mod normal in toamna anului 2018. Am considerat normal sa prezint situatia in consiliul de administraţie motivand faptul că un concurs sustinut la expirarea mandatului ar putea aduce un alt manager la conducerea instituţiei , ceea ce ar face foarte dificilă funcţionarea sectiilor de neurologie respectand indicatorii asumati fata de managerul in functie.
Am cerut consiliului de administraţie sa mi se permită un ragaz pentru definitivarea unor masuri de eficientizare a acestor sectii , care au si reprezentat baza proiectului meu de management( pt sustinerea concursului de manager).Nu au fost in acel moment emise pareri defavorabile sau obiectiuni.Din pacate, amanarea concursului de manager a dus la imposibilitatea aplicarii acestor masuri. Tin sa mentionez inca o data ca, fiind in concediu de odihna in perioada amintită, nu am cunoştinţă despre faptul că a fost emisă o dispoziţie prin care spitalul sa ofere mijloace audio-video pt desfasurarea acestui concurs.
In concluzie, consider ca domnul Presedinte al Consiliului Judeţean Brasov nu a fost corect informat de catre Consiliul de Administratie, iar faptul ca nu am fost chemat sa dau explicatii in apărarea mea a dus la o decizie pripita si regretabila. Voi pune la dispoziţia oricăror organe de anchetă toate documentele care sa ateste lucrurile afirmate anterior. Spitalul a depus actele necesare recursului în termenul legal stipulat prin lege din momentul sosirii Hotararii instanţei si nu din momentul sosirii Minutei . Se face probabil o confuzie grava intre Minuta Instantei de Judecată si Hotararea acesteia; termenul legal stipulat de lege de 5 zile curge din momentul aparitiei Hotararii , ceea ce face sa fim in termen legal de depunere a recursului", declară Dr. Ioan Alexandru Grigoriu.

C.P.
Foto: Youtube