Șapte localităţi din judeţ, vizate de un ajutor de la Guvern pentru problemele urgente de mediu

Șapte localităţi din judeţ, vizate de un ajutor de la Guvern pentru problemele urgente de mediu

Prin măsurile şi politicile sale, Guvernul susţine concret atingerea obiectivelor de protejare a mediului înconjurător la standardele asumate de România când a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană, consideră Roxana Mînzatu, deputat şi vicepreşedinte PSD.

Potrivit Roxanei Mînzatu, Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat recent programul prin care alocă fonduri nerambursabile de la bugetul de stat pentru ca autorităţile locale rămase în urmă la acest capitol, să închidă şi să ecologizeze gropile de gunoi poluante. În unele zone din ţară, Consiliile Judeţene nu fost capabile să atragă fondurile europene disponibile în exerciţiul 2007-2013 pentru gestionarea deşeurilor. Din acest motiv, depozite cu termen de închidere 2009 nu au fost închise nici până azi, ajungându-se la declanşarea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, procedură care conduce la plata de amenzi usturătoare.

“Guvernul României, prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, vine în întâmpinarea autorităţilor locale care nu au închis depozitele de deşeuri neconforme ce aveau termen de închidere 2009. În exerciţiul financiar 2007-2013 au existat fonduri europene de zeci de milioane de euro pentru fiecare judeţ, fonduri care ar fi trebuit accesate prin Consiliile Judeţene, pentru problematica deşeurilor. Unele judeţe, cum a fost şi Braşovul, au ratat cu totul accesarea acestor fonduri, lăsând localităţile cu gropi neconforme fără soluţie şi, mai ales, lăsându-le în risc să plătească costurile amenzilor de infringement " a declarat Roxana Mînzatu.

100 de milioane de lei este suma pusă la dispoziţia autorităţilor publice pentru a închide depozitele care fac obiectul procedurii de infringement.

“Braşovul este judeţul cel mai ajutat prin acest program de finanţare în valoare de 100 milioane lei. Localităţi precum Braşov, Râşnov, Făgăraş, Victoria, Codlea sunt vizate de infringement şi, de aceea, sunt eligibile pentru a obţine finanţarea necesară închiderii şi ecologizării depozitelor neconforme de deşeuri. E de apreciat că unele primării au pornit, cu resurse locale, procedurile pentru închidere. Dar, prin această finanţare punctuală de la Guvern, toate primăriile vizate de infringement pe deşeuri pot finaliza toate lucrările rapid şi pot evita amenzile de la Comisia Europeană. Încă de la începutul mandatului de deputat am acordat tot sprijinul autorităţilor din Braşov pentru a asigura accesarea de fonduri pentru aceste obiective, în special prin reuniunile comune cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Ministerul Dezvoltării, atât la Bucureşti cât şi la Braşov. Sper, în continuare că, măcar în actuala programare financiară, judeţul Braşov va reuşi să acceseze cele circa 20 milioane de euro fonduri europene, rezervate sistemului de gestionare a deşeurilor în judeţul Braşov, disponibile în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare", a adăugat Roxana Mînzatu.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare de către autorităţile locale are loc în perioada 10 Aprilie - 10 Iunie 2019. Autorităţilor publice locale li se poate acorda un avans de maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile totale - pentru execuţie lucrări/furnizare de echipamente şi utilaje.
Din categoria cheltuielilor eligibile fac parte:
a) studiul de fezabilitate, pentru proiectele la care nu au fost demarate lucrările cuprinse în acesta, dacă acesta nu a fost finanţat din alte surse/fonduri decât bugetul local al solicitantului;
b) proiectul tehnic de execuţie, dacă acesta nu a fost finanţat din alte surse/fonduri decât bugetul local al solicitantului;
c) construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj, precum şi montajul acestora;
d) lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier;
e) dirigenţia de şantier;
f) TVA aferentă proiectului în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale;
g) cheltuieli diverse şi neprevăzute

C.P.