Profesorilor le-a intrat mai mult pe card luna aceasta. Li s-au virat şi banii tăiaţi acum câţiva ani

Profesorilor le-a intrat mai mult pe card luna aceasta. Li s-au virat şi banii tăiaţi acum câţiva ani

Profesorii afectaţi de tăierile de salarii decisă în 2008 de guvernul PDL, şi-au recuperat, în sfârşit, banii restanţi şi vor primi şi dobânzile aferente. Anunţul a fost făcut în conferinţa de presă a PSD Braşov. Inspectorul general şcolar a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate de Guvernul PSD pentru ca învăţătorii şi profesorii să fie la zi cu sumele pe care le merită.

"În luna aprilie, am încheiat plata acestor hotărâri. Rămâne în continuare de achitat o parte legatăde dobânzile aferente acestor hotărâri judecătoreşti. Cu alte cuvinte, considerăm că anul 2019, capitolul legat de acea tăiere nedreaptă de salarii, în sfârşit, s-a încheiat. Cert este că hotărârile judecătoreşti sunt au fost în valoare de aproximativ 23 de milioane RON, în judeţul Braşov, au fost achitate până la această dată, zilele de salariu fiind până astăzi, deci marea majoritate a personalului didactic şi-a primit banii.", explică inspectorul şcolar general.

O altă măsură reparatorie, realizată tot de Guvernul PSD, este cea legată de un spor acordat personalului care lucrează în învăţământul special, cu copiii cu deficienţe, cerinţe educaţionale speciale. Angajaţii vor primi un plus de 15% din salariu. De 10% în plus va beneficia personalul de conducere şi personalul din inspectoratele şcolare, un spor neuropsihic.

"Din acest moment, nu se mai poate discuta despre o nemulţumire a personalului din învăţământ legată de salarizare. Cred că este momentul ca toţi cei implicaţi în educaţie să se focuseze acum de activitatea didactică, pentru cele două luni de zile dinaintea examenelor naţionale. În acest fel putem ţine fruntea sus în faţa copiilor şi părinţilor acestora sub aspectul veniturilor materiale. Aş dori să mai subliniez că, faţă de anul anterior, practic există o majorare salarială de aproximativ 36%, deci este o realizare a acestui guvern, care trebuie recunoscută", declară inspectorul şcolar general al ISJ Braşov, Ariana Bucur.

La nivel naţional, peste 710 milioane de RON au fost transferaţi de la buget, la Ministerul Educaţiei, pentru ca până la 25 aprilie să încheie de făcut plăţile către cadrele didactice. "Este vorba despre 88 de milioane de RON pentru punerea în executare a sentinţelor judecătoreşti reprezentând diferenţe salariale, 5 milioane de RON pentru achitarea dobânzilor legale generate de sentinţele judecătoreşti, 272 de milioane de RON pentru punerea în aplicare a legii 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008-mai 2011. Legat de nivelul salariului la Braşov, salariul mediu net era de 2.337 RON în 2018, iar astăzi a crescut la 3.239 RON, în învăţământ", completează Alexadra Crivineanu, purtătorul de cuvânt al PSD Braşov.
Consilierul local aminteşte că Municipiului Braşov i-au fost acordate, anul acesta, de la bugetul de stat pentru capitolul educaţie învăţământ 19,3 milioane RON cu aproape 3 milioane RON mai mult faţă de anul 2018.

C.P.