Guvernul investeşte peste 20 de milioane de euro în consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa

Guvernul investeşte peste 20 de milioane de euro în consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa

Guvernul Dancila face un pas urias pentru salvarea uneia dintre cele mai frumoase cladiri din Romania. Este vorba de Cazinoul din Constanta, cladire lasate in paragina de aproape 20 de ani. Anuntul a fost facut de premierul Dancila la inceputul sedintei de guvern, iar de aceasta sarcina se va ocupa vicepremierul Daniel Suciu.

"Luam astazi o decizie importanta cu privire la consolidarea si restaurarea Cazinoului din Constanta, cladire emblematica pentru zona litoralului romanesc, pentru Romania. Deblocam lucrarile pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania, un proiect de investitii estimat la aproape 112 milioane de lei. Apreciez, domnule vicepremier Suciu, ca va asumati realizarea acestui proiect, care a fost abandonat ani de zile si am convingerea ca acest obiectiv important va redeveni un centru cultural si de divertisment de anvergura internationala", a precizat Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Construit in 1910, Cazinoul din Constanta a devenit un reper al tarmului Marii Negre. Daniel Renard, arhitectul romano-elvetian care a proiectat cladirea, a optat pentru expresivitatea opuelnta a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea Romaniei in timpul domniei lui Carol I.

Dupa trecerea repetata a cladirii din administratia statului in cea privata si inapoi, Cazinoul a fost abandonat in anii 2000.

Ce a facut Guvernul pana acum pentru restaurarea monumentelor istorice

Pentru prima data in Romania, in cadrul Programului PA14 RO-CULTURA "Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural si schimb cultural" finantat din fonduri SEE, s-a elaborat o schema de ajutor de stat care permite acordarea de finantare nerambursabila societatilor comerciale si ONG-urilor ce detin monumente istorice, in vederea restaurarii si punerii in valoare a acestora. De asemenea, tot in cadrul Programului PA14 RO-CULTURA s-a elaborat o schema de ajutor de minimis care permite acordarea de finantare nerambursabila societatilor comerciale si ONG-urilor pentru activitati de antreprenoriat cultural.

In acelasi timp, MCIN a achizitionat Ansamblul Conacului Bratianu - Florica ("Vila Florica") pentru 1,82 milioane de Euro in noiembrie 2017. In 2018 au fost restaurate 2 case memoriale prin Programul Centenar. Suma alocata - 4.649.000 Lei.

A.C.