Vernisaj la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

Vernisaj la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

Vineri, 10 mai, de la ora 18,00, este programată deschiderea unei noi expoziţii la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania. ,,Măsura lucrurilor", expoziţia lui Florin Buta, se compune din obiecte revalorificate, elemente picturale şi instalaţii mixed media surprinzătoare, prezentate pentru a puncta, prin intervenţii minimale, reţinute, un moment pregnant din istoria lor. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 30 mai.
Imaginaţia noastră are clişee personale - cum puncta Merce Cunningham. Limitele de toate felurile ne impun să ieşim din clişeele proprii şi să reconsiderăm prezenţa celuilalt şi, prin acesta, a realităţii trecute sau prezente.
Obiectele găsite - hărţile, planşele didactice, literele, fragmentele de mobilier, structura designului unui poster - sunt astfel de limite, auto-impuse de către Florin Buta în procesul său de creaţie. Pânza alba este înlocuită cu un spaţiu deja scris pentru imaginaţia noastră, deja plin de o informaţie faţă de care poţi să te porţi cuminte sau ireverenţios. Oricum te-ai purta, prezenţa anterioară îţi provoacă imaginaţia, flexibilitatea şi capacitatea de a transforma realitatea conform voinţei şi puterii tale, sau de a o accepta, prin domolirea anxietăţilor existenţiale.
Gesturile subiective de intervenţie peste hărţi sau planşe didactice, gesturile de dislocare sau relocare ale unor fragmente de obiecte creează un continuum între un anecdotic reprezentaţional şi abstracţie. Ready made-ul este reconfigurat ca o structură abstractă. Un gest reţinut, arid, sec, formal, minimal şi curajos de fiecare dată, creează un romb sau o scară. Gestul încălzit, subiectiv, poetic creează un cerc, oval sau o sferă. Fragmentele vorbesc despre un întreg absent, dar plauzibil. Îl evocă, îl re-construiesc. Detaliile construiesc ansambluri neaşteptate: fragmente de mobilier restructurate primesc un nou sens, devin ferestre care deschid privitorului spaţiul spre realitatea vizibilă. Un alfabet personal de forme cu încărcătură emoţional poetică se conectează cu spaţiul, creând sau sugerând un întreg mai amplu decât sala de expoziţie.
Florin Buta lucrează şi trăieşte în două spaţii - cel românesc şi cel belgian. Între două culturi, între două spaţii dintre care unul este mereu marcat de o absenţă: absenta artistului, absenţa colecţiilor sale. Între România şi Belgia - între două absenţe alternative, se ţese o prezenţă, o prezenţă care evocă coordonatele spaţiul absent. Florin Buta are pregătire de pictor şi colecţii de obiecte care îi vorbesc despre posibilităţi de reinventare a materiei şi a sinelui. Lumile posibile sunt conectate în lucrul său cu lumile reale. Instalaţiile lui Florin Buta sunt în fapt constelaţii de obiecte care se compun serial - nu simbolic sau narativ, ci bazându-se pe un dialog între obiecte situate la distanţe variabile, în acelaşi timp fiind şi un balans între pictura bidimensională şi a treia dimensiune.
Interesul pentru hartă şi diagramă, nu pentru oglindire sau narativ, dă focusul lucrărilor. Simplificarea este foarte importantă, ca şi păstrarea echilibrului între o lume ideală a abstracţiei geometrice şi revenirea, nu lipsită de umor, dar şi curiozitate şi misterios, la realitatea imperfectă şi tulbure. Detaliul anecdotic este selectat cu atenţie pentru a evoca sensul, pentru a îl lega de realitatea pragmatică, a uneltelor, a mobilierului casei şi al lumii.
Un sentiment de solitudine se deschide spre aprecierea pentru felul spontan în care întâmplările se desfăşoară. Este asemenea nemişcării şi liniştii din nopţile de iarnă, învăluite de zăpadă, în care sunetele se estompează şi liniştea aşază lucrurile. Nostalgia lucrurilor vechi este temperată de părţi ascunse, care fac obiectele aproape indescriptibile, punctând acele momente de tăcere plină dintre două părţi ale unei discuţii, în care oamenii lasă spaţiu doar pentru a simţi.
D.R.