Declaraţia de la Sibiu, parafată de 27 de şefi de state şi de guverne, cu prilejul summitului Uniunii Europene

Declaraţia de la Sibiu, parafată de 27 de şefi de state şi de guverne, cu prilejul summitului Uniunii Europene

Sibiul a fost, pentru o zi, locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summitul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles au anunţat în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani. Totodată, liderii europeni au adoptat Declaraţia de la Sibiu. Declaraţia conţine 10 puncte, 10 promisiuni faţă de cetăţenii europeni. În primul rând, se vorbeşte de apărare comună, dar în acelaşi timp, liderii europeni se angajează să protejeze "modul de viaţă european, democraţia şi statul de drept".
Momente inedite la Sibiu, după fotografia de grup a liderilor europeni prezenţi la summit. Mai mulţi dintre şefii de stat şi de guverne, printre care şi cancelarul german Angela Merkel, s-au oprit să facă o baie de mulţime printre oamenii prezenţi la summit. "Cred că este un semn foarte, foarte frumos din partea sibienilor că au venit şi aţi văzut că liderii europeni au dorit să îi salute pe sibieni. Mi se pare un lucru extraordinar de frumos, este un lucru total spontan. Oamenii au venit de curiozitate şi liderii au simţit căldura românilor care abia au aşteptat să îi primească aici, în inima României. Acesta este cel mai emoţionant moment din întregul summit de astăzi", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
"Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei (...) După 15 ani de la marea rundă de extindere a Uniuni Europene ne întâlnim aici, şi vorbim despre agenda strategică a Uniunii Europene", a spus Angela Merkel.
Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Declaraţia conţine zece angajamente printre care o singură Europă, uniţi la bine şi la greu, protejarea democraţiei şi a statului de drept şi apărarea unei singure Europe.
"Peste câteva săptămâni, cetăţenii europeni îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace şi democraţie este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile şi libertăţile sale ca forţă motrice, a oferit stabilitate şi prosperitate în întreaga Europă, în interiorul graniţelor Uniunii şi dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internaţională. Cu o populaţie care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetăţeni şi o piaţă unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerţul internaţional şi conturează politica mondială", potrivit documentului.
"Ne reafirmăm convingerea că, uniţi, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniştită şi care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaştem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică şi de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene", mai arată liderii UE, în Declaraţia de la Sibiu.
D.R.